Народна странка

Боровић: Инфлаторни порез – ћар државе преко леђа грађана

Боровић: Инфлаторни порез – ћар државе преко леђа грађана

Држава је буџет за 2022. годину пројектовала на ниво инфлације испод четири одсто, а међугодишња инфлација за јул износила је већ 12,8 одсто а биће знатно већа када се на цене одразе нова повећања цена струје или суше које су погодиле Србију.

Све између пројектоване и стварне инфлације је "ћар" државе због повећаних буџетских прихода.

Ћар државе је чист губитак грађана и драматично обезвређивање њихових прихода. И то не за проценте званичне инфлације, већ за раст цена основних животних намирница који је близу 40 одсто.

Инфлација у Србији није инфлација тражње ни у једној својој варијанти. Нити имамо вишак новца у оптицају (напротив) нити расте ефективна тражња у односу на период држање инфлације под контролом.

Реч је о готово класичној инфлацији трошкова где је раст цена узрокован растом трошкова производње или ценом из увоза.

У тој ситуацији мора да реагује Министарство финансија сетом фискалних мера који ће утицати на смањење трошкове производње, попут укидања или смањивања акцизе на струју и гориво, посебно у пољопривреди те субвенцијама и при куповини вештачког ђубрива... Или повећањем пореза на профит корпорација, увођењем пореза на луксуз, корекцијом порезе на доходак као начин правичне расподеле инфлаторног пореза. У стварности је све супротно и зато ће инфлација расти из месеца у месец.

Ограничењe цена намирница логично ће довести до несташица тих роба. Влада чак и део увозне инфлације (трошкова) појачава фискалним и парафискалим наметима, па и када пада цене нафте у свету, цене деривата на пумпама Србије расту.

Са друге стране, НБС гледа у правцу Фед и нарочито ЕЦБ и преписује њихове антиинфлационе мере иако је очигледно да се лек за инфлацију не налази у монетарним мерама.

Ипак, НБС у континуитету од прошле године повећава референтну каматну стопу, сада на ниво од 3,5 одсто. Што веће референтне стопе то веће стопе инфлације.

То ће гурнути привреду у рецесију и вероватну стагфлацију као комбинацију рецесије и инфлације.

Посебна трагична прича је повећању цене струје, узрокована корупцијом, јавашлуком и стратешким промашајима у вођењу ЕПС и последично повећања цена струје из увоза која инфлацију гура у опасном смеру.  

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије