Народна странка

Боровић: Кеш кредити, омча око врата грађана

Боровић: Кеш кредити, омча око врата грађана

За НБС би требало да звоне звона на узбуну, због чињенице да из године у годину опада обим кредита привреди и посебно оних за инвестиције а нагло скаче износ кредита који банке одобравају грађанима.

То би требало да забрине и Владу Србије да заиста разуме шта заиста значе ови трендови и да бар мало мисли на своје грађане. Да реалне плате расту како лажно представља режим, не би осиромашено грађанство хрлило у банке да узме кеш кредите, да би плаћало рачуне, рекреативну наставу или уџбенике за децу или преко потрошачких кредита заменило старију веш машину или фрижидер…

Обим кеш и потрошачких кредита грађана се попео на 4,7 милијарди евра, што са око 3,3 милијарде стамбених кредита износи невероватних осам милијарди евра.

Истовремено, обим кредита привреди је у односу на прошлу годину смањен је за 3,6 одсто и износи 11,3 милијарди евра.

Незабележен тренд за неку иоле нормалну европску земљу. Ако банке нису заинтересоване да кредитирају привреду и посебно за кредитирање инвестиција, то мора бити брига НБС и Владе Србије, јер кредитирање привреде и инвестиција доноси нова запошљавања, раст домаће производње и домаће понуде, већих плата и мањи притисак на кеш и потрошачке кредите.

Са друге стране, овако драматичан ризик за грађане због прескупих кеш кредита, може и буквално бити омча око њиховог врата, ако се бар приближно обистине сасвим реалне прогнозе о расту еурибор камата, што би значајно довело до каматног оптерећења за кредите, чак и да не доведе до пада динара што је мало вероватно.

Уместо да НБС усмерава кредитну политику банака у смислу одређивања сврхе где се усмеравају кредитни потенцијали, она затеже омчу око врата пре свега грађана оптерећеним кеш и потрошачким кредитима... Још само да измакне столицу испод њихових ногу.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије