Народна странка

Народна странка: Агент БИА Владимир Мацановић тукао Катића на аеродрому

Народна странка: Агент БИА Владимир Мацановић тукао Катића на аеродрому

Народна странка објавила је данас идентитет једног од тројице агената БИА који су четири сата мучили, тукли и психички злостављали члана те странке Константина Катића на београдском аеродрому, и навела да је реч о Владимиру Мацановићу, те да ће Тужилаштву за организовани криминал предложити да му буде одређен притвор.

„Мацановић и остали који су мучили Катића раде у Другом одељењу Пете управе БИА, чији је начелник Горан Цолић. Пета управа је елитна, реч је контраобавештајној управи задуженој за заштиту највиших државних органа, председника Републике и саме БИА. То је агенција у агенцији, некада су тамо бирани најбољи и најквалитетнији људи, а данас се баве тиме ко је објавио твит и подржао псовку“, рекао је потпредседник Народне странке Здравко Понош на конференцији за новинаре.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, позвао је професионалце у БИА да се уразуме и да погледају где им је некадашњи директор и други који су се огрешили о правила службе“, рекао је Понош.

Потпредседник Народне странке је истакао да је БИА институција која је од свих највише уништена од свих, јер су послови државне безбедности гурнути у други план, фаворизују се рођачка и страначка постављења, и више се прати шта раде опозиција, новинари и интелектуалци, и баве се односима унутар владајуће странке.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да пребијање грађана од тајне полиције због сумње да су нешто јавно рекли подсећа на методе Штазија, злогласне тајне службе у бившој Источној Немачкој, као и на методе тајне полиције под контролом Слободана Милошевића у последњој фази његове власти.

„Следећи корак, уколико се овоме не стане на пут, јесте убијање политичких противника. О малтретирању Катића ћуте БИА, извршна власт, РТС и медији под контролом режима. Тужилаштво за организовани криминал је пре два дана позвало Катића на разговор ради давања обавештења у вези са кривичном пријавом коју је правни тим Народне странке поднео против челника и агената БИА“, навео је Јеремић.

Јеремић, који је бивши председник Генералне скупштине УН, рекао да је Народна странка покренула веома широку међународну акцију у вези са мучењем Катића.

„Са овим случајем обавештен је специјални известилац УН за тортуру и нехумано кажњавање Нилс Мерцер, а акција подразумева и ангажовање са Саветом Европе, односно Европским комитетом за борбу против тортуре, као и са институцијама ЕУ и са међународним организацијама, попут Хјуман рајтс воча, Амнести интернешенела и Светском организацијом против тортуре“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће бити ангажована и веома позната и утицајна вашингтонска правна канцеларија, високо специјализована за процесуирање оваквих случајева широм света.

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, рекао је да ће кривична пријава против челника и агената БИА бити допуњена именом Владимира Мацановића.

„За сада ћемо идентификовати само Мацановића, јер пружамо прилику БИА да се придржава закона у овом поступку, како бисмо избегли да откривамо имена и слике свих агената који су мучили Катића. Покренућемо и поступак за обезбеђење доказа у којем ћемо покушати да прибавимо снимке камера са аеродрома које су сигурно забележиле одвођење Катића“, рекао је Гајић.

„Предложићемо тужиоцу да покрене процедуру и да предложи судији за претходни поступак да агенту БИА Мацановићу буде одређен притвор, јер он предуго омета поступак, а БИА се прави да се мучење Катића није догодило, а јавност је несумњиво узнемирена, што су довољни разлози за одређивање притвора“, закључио је Гајић.