Народна странка

Павловић: Продаја Сава центра је пљачка у режији градске власти

Павловић: Продаја Сава центра је пљачка у режији градске власти

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је данас да је продаја Сава центра за 17,5 милиона евра, односно за 175 евра по квадратном метру, још једна пљачка градског буџета у режији власти, јер је продаја обављена на намештеном тендеру унапред одређеном купцу по унапред одређеној минималној цени, која је далеко испод тржишне.

„Наводи о обавези купца да уложи новац у Сава центар су чист спин градске власти, која јавности хоће да представи како је цена објекта 17,5 милиона евра плус 50 милиона евра инвестиција за реновирање, а тих 50 милиона евра немају никакве везе са купопродајном ценом“, рекао је Павловић.

Павловић је прецизирао да ће „Делта“, која је купила Сава центар, евентуално уложити 50 милиона евра у своју имовину, а не градску, јер ће Сава центар постати власништво те компаније у тренутку када закључи уговор и плати 17,5 милиона евра.

„Град нема на располагању одговарајуће механизме, па је могуће да се ништа неће догодити и ако купац не инвестира 50 милиона евра“, рекао је Павловић.

Павловић је додао да је „пројекат продаје Сава центра почео је 2019. године“, када је градска власт створила законски оквир за продају по цени нижој од тржишне.

„Прошлог лета измењена је Одлука о начину и поступку продаје непокретности у јавној својини Града Београда. Тада је омогућено смањење првобитне цене на испод 80 одсто ако објекат не буде продат на првој лицитацији, односно на 60 одсто ако не буде продат ни у другом покушају. Тако је Сава центар продат за 17,5 милиона евра, а на сличан начин продата је и Београђанка“, рекао је Павловић.

Павловић је подсетио да је почетна цена Сава центра је била испод тржишне вредности, а онда је та цена спуштена на 60 одсто, односно на 175 евра по квадратном метру.

„То ни из далека не одговара тржишној цени квадратног метра на тој локацији у Новом Београду“, закључио је Павловић.