Народна странка

Борислав Боровић: Преиспитати продају ПКБ-а, снабдевање Београда храном у питању

Борислав Боровић: Преиспитати продају ПКБ-а, снабдевање Београда храном у питању

Председник Одбора за привреду и финансије Градског одбора Народне странке Београд Борислав Боровић изјавио је данас да приватизација ПКБ-а мора бити темељно преиспитана, како би се утврдило да ли су учињени озбиљни економски и правни пропусти који могу бити основ за поништавање приватизације те стратешки важне пољопривредне компаније.

„ПКБ је компанији ’Ал Дахра’ из Уједињених Арапских Емирата продат по скандалозно ниској цени од 4.700 евра по хектару. Држава Србија ће ускоро од ’Ал Дахре’ откупљивати ту земљу за изградњу ауто-пута Београд-Зрењанин или за национални стадион, али по цени која износи више стотина хиљада евра по хектару“, рекао је Боровић.

Боровић је подсетио да је ПКБ пре него што је приватизован компанији Лидл продао земљу по цени од 900.000 евра за хектар.

„Питање почетне и остварене продајне цене и тока приватизације је сумњиво, јер је необично да се постављеним условима јавног надметања фаворизује један понуђач, и то страни, кроз годишњи промет који није могао испунити ниједан домаћи понуђач. Тако се јавно надметање практично свело на непосредну погодбу са једним понуђачем и отуда скандалозно ниска продајна цена“, рекао је Боровић.  

„Ако држава хитно не реагује, прети опасност да се производња у ПКБ-у значајно смањи а потом и потпуно угаси, а делатност купца сведе на грађевинску или неку другу делатност, што би угрозило снабдевање Београда храном и изазвало трајне и катастрофалне последице“, додао је Боровић.

Боровић је истакао да се продаја ПКБ-а одвијала кроз неколико етапа од којих „ниједна није била у економском интересу ни ПКБ-а нити државе“.

„Начин на који је спроведена приватизација ПКБ-а даје повод за сумњу да су државни органи поступали противзаконито у припреми приватизације и после ње“, рекао је Боровић.

Боровић је додао да у периоду пре приватизације не само да није било јасне стратегије развоја компаније, него се ишло на директно економско уништавање ПКБ-а кроз разне мере државе, попут субвенција и подстицаја, које су директно биле уперене против највећег српског агрокомплекса.

„Субвенције су лимитиране за далеко мањи обим производње него што је остваривао ПКБ, чиме су стваране милионске штете ПКБ-у због ускраћених субвенција за огромне количине остварене производње млека“, рекао је Боровић.

Боровић је навео да се тако директно обарала цена ПКБ-а у корист будућег купца.

„Да ли је Влада Србије својом нигде објављеном одлуком приморала Државно правобранилаштво да одустане од поништења Решења Министарства грађевине о прекњижавању државног пољопривредног земљишта у корист приватног корпорацијског ПКБ-а, што је правобранилаштво оценило као недозвољено и противзаконито и без којег продаја не би била могућа“, упитао је Боровић.

Боровић је истакао да купац ПКБ-а није испунио ниједну од обавеза о инвестицијама и одржавању обима и квалитета производње које предвиђене купопродајним уговором.

„Држава не реагује на затварања некадашњих газдинстава ПКБ-а, на смањење сточног фонда или укупне производње у комбинату“, закључио је Боровић.