Народна странка

Алексић: Србију води ријалити режим

Алексић: Србију води ријалити режим


„На власти данас имамо ријалити режим који системски уништава институције, од Скупштине до месне заједнице. Њихова жеља је да од Србије направе ријалити у режији Александра Вучића, Маје Гојковић и Жељка Митровића“, рекао је за Н1 народни посланик и први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић коментаришући извештајо Србији који је усвојио Европски парламент.
У извештају се још једном се констатује да би Скупштина Србије требало да има ефикаснији наџор над извршном влашћу, а Алексић додаје да су у Скупштини уништини сви механизми којим би се тај наџор вршио и да је парламент данас параван иза кога је огољена аутократија.
"Гојковић одређује правила и начин функционисања, нијима не треба да се чује дијалог, њима треба ријалити. Да расправу сведу на минимални ниво, да све што каже опозиција прикажу као ваљање у блату. Уместо да буде симбол демократије, он је параван за аутократију. Они желе да прикрију сва непочинства у последњих шест година. Ради се о томе како се пословник примењује, посланици опоз имају другачији третман. Ви добијате казне, не дозвољава вам се да говорите, ја сам кажњен јер сам рекао да посланици читају литералне саставе. Опструкција од стране већине која не жели да се расправља о законима, сами предлажу амандмане да би се потрошило време које би опозиција могла да искористи да поправи закон", рекао је Алексић.
Алексић додаје да је у скупштини постала пракса да министри постављају питања посланицима, уместо да одговарају на постављена питања
" Министри су дужни да одговарају, али они преслишавају опозицију за оно што их нико није питао. На седници на којој сам поставио осам питања од тога сокле је стигла истрага о убиству Оливера Ивановића до тога ко је одговоран за пад зида на ‘Коридору 10’ не да нисам добио ни један одговор, већ сам као део опозиције био оптужен за све што се у Србији данас дешава. Власт систематски урушава институције од Скупштине до месне заједнице, желе да направе ријатили који режирају Вучић, Митровић и Гојковић", рекао је Мирослав Алексић.
Први потпредседник Народне странке за Н1 истакао је и да се питање Косова мора наћи пред посланицима јер се тако показује озбиљност.
"Како на нас гледају Европа и свет када се тако важно питање не налази у парламенту. То је недопустиво. Они не желе нормалан дијалог, желе да се производи мржња и сукоби. Морали бисмо да знамо која је платформа којом председник преговара, ја сам питао која је то политика која је доживела пораз, која је то нова политика. Ми имамо на делу аутократију и појединца који жели да доноси одлуке уместо свих", рекао је Алекс