Народна странка

Миловановић: Југоимпорт-СДПР издаје корпоративне обвезнице у вредности од 200 милиона евра

Миловановић: Југоимпорт-СДПР издаје корпоративне обвезнице у вредности од 200 милиона евра

Пре само осам година ЈП Југоимпорт-СДПР је могао да се дефинише као најозбиљнија фирма за промет наоружања и војне опреме на Балкану.

На својим рачунима је тада имао више од 150 милиона долара, уговорене послове у вредности од 600 милиона долара и минимална банкарска оптерећења.

Данас на сајту централног регистра хартија од вредности можете наћи документ који показује да Југоимпорт-СДПР заједно са две своје ћерке фирме издаје корпоративне обвезнице у вредности од чак 200 милиона евра.

Шта се десило са фирмом која од систем интегратора наменске индустрије постаје олупина са дугом од 100 милиона евра према банкама и која да би преживела мора да издаје своје хартије од вредности?

Десио се СНС.

Наиме, на чело Југоимпорт-СДПР-а 2012. године дошли су некомпетентни партијски људи без икаквог искуства у овој специфичној трговини, који су својим незнањем и лошим намерама од заиста озбиљне фирме успели да направе руину.

Они су се својом активношћу фокусирали да буду логистика за приватне трговце оружјем који су блиски власти, машина за испумпавање новца и сервис за запошљавање људи из владајуће странке.

Кроз извештај о раду из 2019. године се јасно види да Југоимпорт-СДПР није у могућности ни да намирује своје текуће послове и зато по други пут тражи помоћ од државе која би требало да гарантује да ће се новац од корпоративних обвезница вратити јер садашњи менаџмент то засигурно није у стању.

Који ће модел држава изабрати за враћање новца, да ли ће то бити промена власништва у оквиру државних субјеката, рецимо да ЕПС плати дуг и камату и уђе у власништво СДПР-а, или ће доци до приватизације наменске индустрије, остаје да видимо.

Оно што је, међутим, сасвим сигурно јесте да ће се посртање предузећа Југоимпрт-СДПР са овим оваквим менаџментом засигурно наставити јер тај менаџмент ни после осам година није схватио да Југоимпорт није општина из које су дошли већ јавно предузеће чија успешност пре свега зависи од знања и способности људи који га воде.

Александар Миловановић,
саветник председника Народне странке Вука Јеремића,
члан Главног одбора Народне странке,
бивши радник Одељења за безбедност предузећа Југоимпорт - СДПР