Народна странка

Анђелковић: Да ли је влади важнији профит Рио Тинта или интерес грађана Србије

Анђелковић: Да ли је влади важнији профит Рио Тинта или интерес грађана Србије

Народна странка позива Владу Србије да саопшти грађанима да ли је утврђена оправданост отварања рудника литијума код Лознице са становишта интереса Србије, а не са становишта профита приватне компаније „Рио Тинто“, изјавио је данас председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић.

„Реч је о експлоатацији необновљивог ресурса без јасно израженог интереса Републике Србије, која ће наплаћивати знатно мању рудну ренту од оне која се наплаћује у другим државама, што је директан мамац свим заинтересованим компанијама да предлажу сличне еколошки погубне пројекте“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је истакао да би „Рио Тинто“ због слабе контроле државних институција могао да избегне примену неопходних мера за смањење загађења и ублажавање негативних ефеката рада рудника по животну средину.

„Примена тих мера приватној компанији смањује профит, а последице загађења биће трајне и непоправљиве. Рудник литијума код Лознице неповратно би угрозио животну средину у целој западној Србији“, рекао је Анђелковић.