Народна странка

Народна странка: Министарство правде да повуче нацрт Закона о изменама и допунама закона о парничном поступку

Народна странка: Министарство правде да повуче нацрт Закона о изменама и допунама закона о парничном поступку

Народна странка захтева од Министарства правде да одмах повуче из процедуре нацрт Закона о изменама и допунама закона о парничном поступку.

Нацрт закона који је Министарство изнело на јавну расправу предвиђа низ решења која ће многим грађанима отежати, а најсиромашнијима и потпуно онемогућити приступ правди, односно суду. У исто време у повољнији положај се стављају банке. Под утицајем банака власт Александра Вучића покушава да онемогући грађане да своја права остваре пред судовима, а моћним банкама и богатим појединцима омогућава да наставе да се богате и бахате. Многа од предложених решења су јасно противуставна, а њима се поништава достигнути ниво правне сигурности, који иначе није висок.

Народна странка подржава захтеве стручне јавности да се овај Нацрт измена и допуна закона о парничном поступку повуче из процедуре, а да се након тога израда потпуно новог нацрта измена и допуна тога закона повери радној групи сачињеној од стручњака неспорног кредибилитета и ауторитета у области грађанског процесног права, чији ће рад бити транспарентан за стручну јавност, али и привреду и грађане. Не сме се допустити да се у форми измена и допуна, исхитрено донесе практично нов и сасвим другачији системски закон, који уређује једну од најважних судских процедура.

Коначно, Народна странка инсистира да надлежни органи истраже да ли је овакав, за грађане скандалозно штетан нацрт закона на једној страни, који фаворизује банке у парничним поступцима на другој страни, сачињен под утицајем банака на ауторе нацрта, а ако јесте, да ли у томе има елемената корупције.

Подсећамо да су банке саме, незаконитим пословањем на штету својих клијената, изазавале лавину грађанских тужби у којима грађани траже повраћај новца који су им банке незаконито наплатиле. Уместо да учине све да те спорове реше са својим комитентима на миран начин и да им добровољно врате незаконито наплаћени новац, банке покушавају да издејствују измене закона које ће онемогућити или одвратити грађане од судске правне заштите. Држава мора да стане на пут тој активности усмерној против властитих грађана, и да не дозволи да банке, или било ко други, незаконито, а можда и криминално утиче на чланове радних група које у име државе припремају законе! Владајући режим, уместо да у пропис унесе одредбе о колективној заштити и обештећењу грађана у складу са правом ЕУ, изналази начин да онемогући појединачно остваривање права грађана у парничном судском поступку.

Народна канцеларија Народне странке