Народна странка

Алексић: Закони о Војсци Србије и БИА-и ослабиће одбрамбену моћ Србије

Алексић: Закони о Војсци Србије и БИА-и ослабиће одбрамбену моћ Србије

Први потпредседник Народне странке и народни посланик у Скупштини Србије Мирослав Алексић изјавио је да предложени сет закона о Војсци Србије и Безбедносно-информативној агенцији (БИА) повећава ризик од слабљења одбрамбене моћи државе, јер предвиђа већа овлашћења некомпетентних и политички постављених људи у одлучивању о строго професионалним питањима.

„Већим овлашћењима министра одбране и директора БИА урушавају се институције и омогућава запошљавање партијских кадрова, без обзира на стручност, а највећи проблем је што се тиме повећава ризик по одбрамбену моћ земље. Са друге стране, њихове одговорности готово да и нема“, рекао је Алексић на седници парламента.

Алексић је истакао да је Војска Србије све мање стуб државе, а све више личи на државну фирму која нуди високоризичан посао за мизерне плате и као таква представља институцију којом режим купује социјални мир, док себи приређује параде уз повремене ратнохушкачке изјаве према државама у региону са којима би Србија требало да остварује партнерске односе.

„Професионалним војницима, запосленима у БИА-и и полицајцима се годинама обећавају јефтини станови, то се помпезно најављивало и током кампање пред београдске изборе, али се није догодило ништа, што и не чуди, јер шест година слушамо лажи и пропаганду режима“, рекао је Алексић.

Предлогом закона о одбрани предвиђено је велико проширење тајности, чиме се јавност онемогућава да добије податке који до сада нису били државна тајна, а јавност занима ко је крив за пад војног хеликоптера и ко је одговоран за то што је пронађена дрога у аутомобилу државног секретара Министарства одбране, навео је Алексић.

„Законом о Војсци Србије се омогућава смањење основице за обрачун плата професионалних војника, што значи да би плата могла да буде смањена војницима за које се оцени да нису довољно политички лојални“, рекао је Алексић.

Алексић је рекао да је циљ Закона о промету наоружања и војне опреме стварање нових привредних субјеката у тој области, и додао да се иде ка томе да неки трговци оружјем и мешетари буду повлашћени.

„Јасно је да су сви предлози прилагођени мешетарима и трговцима оружјем, а не Војсци Србије“, навео је Алексић.

Алексић је додао да је Законом о БИА-и предвиђено да директор БИА-е без конкурса одлучује кога ће примити и на које радно место, као и кога ће преместити на друго радно место.

„Овлашћења директора су повећана тако да може да ради шта хоће са припадницима БИА-е, а да са друге стране извршава политичке налоге оних који су га на то место поставили“, рекао је Алексић.