Народна странка

Алексић: Зрењанин нема воду, приватни инвеститор узима 4.500 евра дневно

Алексић: Зрењанин нема воду, приватни инвеститор узима 4.500 евра дневно

Први потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Србије Мирослав Алексић затражио је данас да се утврди ко је одговоран јер грађани Зрењанина, и поред обећања премијерке Ане Брнабић, још немају здраву пијаћу воду, а приватни инвеститор сваког дана наплаћује 4.500 евра пенала док постројење за пречишћавање воде не почне да ради.

„Постројење је изградила наводно италијанска фирма ’Зилио груп’, а у АПР-у се воде српски власници. Сада би Град Зрењанин тој фирми непосредном погодбом требало да за постројење плати 6,5 милиона евра или чак осам милиона евра“, рекао је Алексић на седници Скупштине Србије.

Алексић је рекао да су грађани Зрењанина принуђени протестују јер сваког дана морају да купују пијаћу воду у флашама за себе и своју децу.

Први потпредседник Народне странке је подсетио да је Ана Брнабић 30. јануара рекла да је Зрењанин „на корак до здраве пијаће воде“ и да је 2015. године је помпезно најављено да ће тај проблем бити решен тако што ће извесни приватни инвеститор уложити паре из свог џепа, а грађани Зрењанина добити пијаћу воду већ 2016. године.

„Грађани Зрењанина до данас немају здраву пијаћу воду. То показује неодговорно понашање и играње са државом и грађанима, њиховим здрављем и новцем. Све што се догађало у том процесу показује сву неспособност актуелне власти у Србији, неспособност локалних власти и покрајинске власти“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је договорено да постројење приватног инвеститора пречишћава воду и продаје је зрењанинском водоводу за 0,28 центи, који ће је даље дистрибуирати грађанима, али да је су  Министарство здравља и Покрајински секретаријат за здравство одбили да издају дозволу за рад постројења, јер је то у супротности за Законом о комуналним делатностима.

"Питам премијерку ко ће сносити одговорност за непоштовање закона? Како је могуће да једна држава себи то дозволи? Ово ће бити још један од тајних уговора, који су пракса актуелне власти, попут концесије за аеродром ’Никола Тесла’ и Београда на води“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да Ана Брнабић дугује одговор грађанима Зрењанина којима је 30. јануара рекла да ће проблем бити решен.

„Или ће бити уведене привремене мере градској власти Зрењанина ако је она одговорна или мора бити кажњен неко из Министарства грађевинарства или неко из Министарства здравља и покрајинске власти“, рекао је Алексић.