Народна странка

Алексић: Србији прети забрана извоза воћа у Русију, крива је искључиво неодговорна српска власт

Алексић: Србији прети забрана извоза воћа у Русију, крива је искључиво неодговорна српска власт

Први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да Србији, после забране извоза крушака у Русију, прети забрана извоза свог воћа у ту државу, која би српску пољопривреду погодила теже од суше, а да је за то одговорна искључиво српска власт.

„Руска служба за фитосанитарни наџор је већ увела забрану увоза крушака из Србије, а одговорност сноси власт у Србији која није у стању да организује фитосанитарну контролу и не жели да обави пуну контролу реекспорта воћа из Европске уније“, навео је Алексић у писаној изјави.

Алексић је подсетио да је као члан Одбора Скупштине Србије за пољопривреду више пута упозоравао надлежне институције да Србији прети забрана извоза воћа у Русију, али да оне нису реаговале на то упозорење.

„У медијима се о томе није писало, али ми смо већ добили упозорење од Русије да ће извоз бити забрањен ако српске фитосанитарне службе не почну да раде свој посао. Већина људи не зна да српску робу више не контролишемо ми, већ руске службе, јер су изгубиле свако поверење у наше институције“, навео је Алексић.

Алексић је истакао да се „оно што се догодило са крушкама, може очекивати и са осталим воћем из Србије".

Први потпредседник странке Вука Јеремића рекао је да је због неколицине компанија угрожен читав извоз воћа из Србије у Русију.

„Ми смо данас на корак од потпуне забране извоза наших производа у Русију. Ако се власт не уразуми, проћи ћемо као Босна и Херцеговина, којој је због реекспорта забрањен извоз воћа у Русију“, навео је Алексић.

Алексић је истакао да би забрана извоза у Русију била „апсолутно погубна“ за спрске пољопривреднике и изазвала би веће проблеме и теже последице од суше, и додао да су пољопривредници већ претрпели огромне штете због корумпиране и лоше власти.

Први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић је од Министарства пољопривреде Србије затражио да поднесе извештај о мерама које су преузете након упозорења Русије да ће забранити извоз крушака.

„Министарство мора да утврди ко је одговоран. Затражио сам да се тај извештај поднесе на седници Одбора Скупштине Србије за пољопривреду, који ће бити одржан у уторак, 20. фебруара, и очекујем да ће се то и догодити“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да пољопривредницима у Србији није потребно сажаљење власти када земљу погоде суша или поплаве, него одговорна власт, способна да ради на превенцији и способна да обезбеди нормалну спољнотрговинску размену.
„Ова власт је доказала да за то није способна и да су јој страни инвеститори и тајкуни важнији од пољопривредника Србије", рекао је Алексић.