Народна странка

Алексић: Власт ћути о својој одговорности за крах српске пољопривреде

Алексић: Власт ћути о својој одговорности за крах српске пољопривреде

Први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић захтева утврђивање одговорности за кашњење повлачења 100 милиона евра из Абу Даби фонда за наводњавање у Србији.

Он истиче да је у последњих шест година пољопривредницима дато безброј обећања, а да нико није одговарао за њихово неиспуњавање.

Пре четири године Александар Вучић је најавио да ће Србија за десетак дана за наводњавање добити првих 100 милиона евра из Абу Даби фонда, тадашња министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић је у септембру 2015. године најавила да ћемо та средства повлачити у наредним месецима, а држава је тек у јулу 2017. године потписала споразум. Тек смо недавно почели припреме за повлачење  средства, рекао је Алексић на седници Одбора Скупштине Србије за пољопривреду.

Алексић је додао су последице суше директно повезане са неефикасношћу садашњег државног система и поставио питање одговорности.

Да смо новац повукли те 2013. када је кредит уговорен, последице прошлогодишње суше би вероватно биле мање. Овако пољопривредници плаћају цену неефикасне администрације, штета од суше је већа од милијарду евра и раст БДП-а је нижи, а томе је у многоме допринела и суша, док ми и даље немамо одговоре ко је у систему одговоран. Ко је слагао Вучића пре четири године и рекао му да ће та средства бити повучена за десетак дана или је ипак он лагао грађане србије, упитао је Алексић.

Он је подсетио да је улагање у пољопривреду и ове године испод законског минимума од пет процената и да Влада тиме крши закон Републике Србије.

Алексић је истакао да Српска напредна странка не поштује ни своје обећања које је пољопривредницима дала још 2012. године, када је тврдила да ће се буџет за пољопривреду повећавати за по један проценат годишње.

Да је истина оно што је говорила Српска напредна странка, буџет за пољопривреду би данас био 11 одсто од укупног буџета. Међутим, и обећања о буџету су била лажна, навео је Алексић.

Алексић је подсетио да држава по основу остварених подстицаја и премија из прошле године дугује новац пољопривредницима и затражио да се посланицима достави тачан износ тих дуговања.  

Новац који држава дугује пољопривредницима од прошле године исплаћиваће се из овогодишњег буџета. Када добијемо тачан износ дуговања државе према пољопривредницима, биће јасно да су средства која се издвајају за пољопривреду далеко мања од ових четири одсто, колико стоји у буџету. Пољопривредницима се дугује за премије за млеко, набављену опрему и механизацију, системе за наводњавање, као и по другим основама, рекао је Алексић.

Алексић је истакао и да Министарсто и све надлежне службе данас ћуте и о могућој забрани извоза у Русију која прети Србији.

Због неспособности наше државе да контролише реекспорт воћа и поврћа из земаља Европске уније, Србији прети забрана извоза на тржиште Руске Федерације.  Нико не говори о чињеници да наша роба не иде преко свих царинских пунктова и да Руси у Србији лично контролишу робу за извоз, јер више не верују ни нашим фитосанитарним инспекцијама ни царини и то је последња мера пред забрану извоза. Ако се то догоди, ако се забрани извоз у Русију, то ће за српску пољопривреду бити већи ударац од прошлогодишње суше, рекао је Алексић.

Он је подсетио и да стратегија развоја пољопривреде усвојена 2014. године предвиђа раст од око девет одсто, а да смо само у првој години забелижили пад од осам одсто.

То су алармантни подаци који су сакриврени иза приче о „феноменалним страним инвестицијама“, иза бајке да ће српску пољопривреду подићи Арапи или Немци, навео је Алексић