Народна странка

Алексић: Ана Брнабић признала да ће омогућити Приштини столицу у УН

Алексић: Ана Брнабић признала да ће омогућити Приштини столицу у УН

Први потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Србије Мирослав Алексић изјавио је данас да је премијерка Ана Брнабић признала да ће потписати правно обавезујући споразум који ће Приштини омогућити столицу у УН.  

„Бићете уписани у историју ако то учините. Честитам на томе и Вама и Вашој влади", рекао је Алексић иронично Ани Брнабић на седници парламента.

Алексић је навео да напредњачка шест година спинује и прича бајке грађанима, док истовремено готово у потпуности контролише медије.

„Србија на листи медијских слобода током последње три године назадује по 10 места годишње. Независним медијима прети нестанак. Србија ће постати црна рупа у којој ће се грађанима пласирати само оно што је у интересу владајуће већине и спроводити пропаганда у интересу власти“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да у извештају Европске комисије о Србији стоји да нема напретка у борби против корупције, или га има веома мало, да је Србија на листи међувладине организације ФАТФ као високоризична држава за прање новца и финансирање међународног тероризма, да су мали резултати у борби против организованог криминала и да није постигнут напредак у слободи изражавања, као и да рад парламента није на одговарајућем нивоу.

„Неке од реченица у извештају гласе ’борци за људска права предмет су опште критике таблоидних новина’, ’скупштина не врши ефикасан надзор извршне власти’, ’Србија мора да оствари убедљиве резултате у борби против корупције на високом нивоу и организованог криминала, укључујући и прање новца’“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да у извештају експлицитно стоји да се „криминалне групе укључују у све већи број профитабилних илегалних активности и реинвестирају значајан профит у српску привреду“ и да „није остварен никакав напредак у слободи изражавања“.

„На крају – правно обавезујући споразум је хитан и пресудан како би Србија и Косово могли да напредују на својим европским путевима“, цитирао је Алексић извештај ЕУ.

Алексић је подсетио да је Ана Брнабић такав документ оценила као „позитиван и избалансиран“ и позвао грађане да сами прочитају извештај Европске комисије на интернет сајту Министарства за европске интеграције и увере се шта тамо пише.  

Извештај можете прочитати овде.