Народна странка

Алексић: Напредњачки режим гори од НАТО бомбардовања

Алексић: Напредњачки режим гори од НАТО бомбардовања

СНС је окупирао све кључне ресоре у држави и сада сматрају да су они Србију наследили, те да шта год урадили, не би требало да грађанима полажу рачуне, јер иза себе имају армију плаћених медија. То је систем који једе сам себе и он ће уништити Србију. После Александра Вучића, остаће горе стање него након бомбардовања 1999. године, каже у интервјуу за лист „Данас“ први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

Како оцењујете то што ће се листа СНС за предстојеће београдске изборе звати „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“?

Нажалост, Србија има такав изборни систем који омогућава да Вучић истовремено може да буде председник државе, премијер, министар, градоначелник и председник месне заједнице. Скандалозно је да носилац листе у Мионици, Бору и сутрадан у престоници буде председник државе, то нема нигде у свету. С друге стране, Вучић је неко ко је потпуно деградирао институције система и ко је негативном селекцијом кадрова урушио све друштвене вредности. Он око себе нема способне и квалитетне људе, оне који мисле својом главом и који су спремни да у извршној власти самостално постигну неки резултат. Они су само извршиоци онога што он жели да се у Србији дешава.

 

Бавите се пољопривредом и то веома успешно, о чему сведочи чињеница да сте неколико година били један један од највећих извозника шљиве у Србији. Какво је стање у пољопривреди од када је СНС преузела власт?

Мере које усваја држава требало би да преусмере средства на мала породична газдинства, која представљају највећег послодавца у Србији, јер упошљавају два милиона људи. Међутим, власт ради управо супротно, јер њима није потребан успешан пољопривредник, већ онај који је доведен на руб егзистенције и којим лако могу да манипулишу лажним обећањима. Као пример једног таквог навешћу ИПАРД програм ЕУ – Србија још увек није повукла један једини динар од 175 милиона евра колико нам је одобрено за подршку и развој пољопривреде. Држава је тај програм представила као спас за пољопривреднике Србије, међутим, ту наилазимо на проблем. Више од 80 одсто пољопривредних газдинстава у Србији су она мање од пет хектара земље, што значи да нико од њих не може да аплицира за та средства, јер према критеријуму морају да имају више од те површине. То значи да ће та средства добити неколицина тајкуна који обрађују стотине и хиљаде хектара, док мали пољопривредници неће добити ни један једини динар од тих средстава.

 

Чини се да, имајући у виду да председник Србије на посредан и непосредан начин учествује у кампањама,  ту има елемената кршења Устава?

Они Устав крше на сваком кораку; када су у питању медијске слободе и права грађана, учешће на изборима или функција председника државе. Једноставно, њима није проблем да крше највиши правни акт, јер су приватизовали МУП, БИА, Министарство одбране и све остале полуге моћи и власти. СНС је окупирао све кључне ресоре и сада сматрају да су они Србију наследили, те да шта год урадили, не би требало да грађанима полажу рачуне, јер иза себе имају армију плаћених медија који свакога дана имају за циљ да величају оно што они раде. То је систем који једе сам себе и он ће уништити Србију. После Александра Вучића, остаће горе стање у Србији него након бомбардовања 1999. године.

Народна странка ће подржати кандидатуру Драгана Ђиласа на изборима у Београду. Када узмемо у обзир његов не баш тако добар однос са председником Народне странке Вуком Јеремићем и поједине критике на рачун вођења главног града, шта је преломило да му ипак пружите подршку?

Када кажете Драган Ђилас, прве асоцијације су Мост на Ади који је направио и изградња вртића. За време његовог управљања главним градом нешто се дешавало. Ђилас је човек који је прагматичан и који долази из бизниса, те који је иза себе оставио резултате. Када изговорите Синиша Мали, прво чега се сетите су афере у Савамали, око фонтане, Београда на води, празничног осветљења и јелке. Ђиласа прозивају за цену моста, а због чега они грађанима Србије не кажу колико ће их коштати Београд на води? Због чега крију уговоре од грађана, уколико су све радили поштено? На крају крајева, Народна странка је дала подршку Драгану Ђиласу јер је он неко ко је својим резултатима показао да је способан да води Београд, те због тога што је за време његовог мандата главни град направио један озбиљан искорак.

Да ли је било разговора са лидером СДС Борисом Тадићем о томе а вам се придружи у коалицији за београдске изборе, имајући у виду да сте у истом посланичком клубу са људима из Социјалдемократске странке?

Лично нисам са њим разговарао о томе, али знам да је разговора било и да се са њим и даље разговара, те очекујемо да СДС ускоро изађе са својим ставом. Мислим да би било добро да имамо шири савез и да још увек није касно да нам се прикључи Демократска странка, јер против овакве ауторитарне власти која ће искористити и злоупотребити све институције и медије за београдске изборе, ми се можемо супротставити само слогом и једном јаком јединственом листом, у којој опозиција неће нападати саму себе. Ја се згражавам када видим како Саша Радуловић данас дозвољава себи да пљује људе из опозиције, сматрајући да само он има право на то да буде опозиционар у Србији, иако је био Вучићев министар.

Да ли је народна странка отворена за сарадњу са Александром Шапићем након престоничких избора имајући у виду да је он поручио да ће о сарадњи разговарати са свима, па и СНС-ом?

Потпуно је легитимно да Шапић, као неко ко већ други мандат обавља функцију председника највеће општине у Србији, изађе са таквим ставом. Верујем да ћемо се после избора врло лако договорити, уколико будемо имали адекватан број гласова да правимо власт. Такође, наш кандидат Драган Ђилас већ је раније сарађивао са Шапићем и зато верујем да ће се председник општине Нови Београд пре договорити са нама него са овима који данас владају Србијом.