Народна странка

Алексић: Нема места свађи у опозицији док грађани трпе уцене и притиске власти

Алексић: Нема места свађи у опозицији док грађани трпе уцене и притиске власти

Први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да нема места међусобним оптужбама опозиције док су грађани Србије изложени уценама и притисцима власти.

„Једини задатак опозиције и њених лидера у овим условима јесте да одбране и заштите грађане, њихово право на слободан избор и да отпочну процес повратка демократије“, рекао је Алексић у разговору са грађанима општине Гроцка.

Алексић је истакао да ће предстојећи београдски избори бити више од борбе за промену власти у главном граду, јер ће то бити и тест после којег ће се знати да ли постоји шанса да Србија поново постане демократско друштво.

„Функционери опозиционих странака који тврде да неће бити фер и поштених избора хитно морају да схвате да избори трају већ шест година, а да се 4. марта само сабирају резултати“, навео је Алексић.

Први потпредседник Народне странке додао је да фер и поштени избори не постоје од 2012. године, али да се „баш ове године“ грађани и опозиција могу изборити за њих.

Алексић је навео да је промена изборног система предуслов за демократске изборе и да се опозиционе странке томе морају посветити већ од 5. марта.

„Демократију у Србију нам неће донети Европска унија, њени представници су заузети дијалогом са Александром Вучићем о Косову и Метохији. Власт користи тај дуготрајни процес да уруши све институције и свако зрно демократије у Србији. Бојим се да ћемо се, ако овако наставимо, наћи у ситуацији у којој смо дозволили власти да прода Косово и Метохију и уништи све институције“, рекао је Алексић.

Решење је да се сви посветимо борби за слободу медија, права грађана и захтевима за промену изборног система у којем ће људи бити бирани именом и презименом, навео је Алексић.

У таквом изборном систему, како је истакао, никада више један човек неће моћи да буде и председник државе, председник партије, председник месне заједнице и кандидат за градоначелника и председника општине у свим градовима и општинама у којима се одржавају избори.

„Хитно се мора стати на пут поистовећивању државе са Српском напредном странком или било којом другом партијом“, рекао је Алексић.