Народна странка

Алексић: Вучић зна да губи у другом кругу избора

Алексић: Вучић зна да губи у другом кругу избора

преузето са портала Нова.рс

"Александар Вучић се плаши другог круга председничких избора, јер је свестан да ће га победити било који опозициони кандидат који се нађе у другом кругу. Он зна да му у том случају власт виси о концу и због тога прати истраживања и разматра да ли може да победи у првом кругу", рекао је у емисији "Пробуди се", Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке.

Он је рекао да су представници опозиције веома касно током јучерашњег дана добили предлог европарламентараца о изборним условим. Како каже, збуњујуће да је председник Скупштине Србије, Ивица Дачић, раније добио у увид у предлог Европског парламента и добио могућност да разговара са њима. Због тога, Алексић сумња да је су представници власти, укључујући Александра Вучића, имали могућност да утичу на садржај документа.

“То је спорно, уколико имамо преговоре две стране. Они су пре нас добили ексклузивитет да виде шта ту пише и да, на неки начин, утичу шта ће ту да пише, али не бих да спекулишем. Оно што смо добили је једна солидна основа за наставак разговора који нас очекују”, невео је Алексић, додајући да су кључна питања притисци на бираче, функционерска кампања, изборни процес, медијска заступљеност, стање у Регулаторном телу за електронске медије(РЕМ)…

“Питање је на крају шта ћемо ми договорити и дефинисати као споразум који морају сви поштовати. Ако погледате власт, они су већ у изборној кампањи. Погледајте Александра Вучића који већ објављује предизборне спотове. Да постоје институције и да се поштују закони, неко би забранио медијима да тај спот емитују, јер нису расписани избори, нити је кампања.. Они су понашају како они хоће, зато што су сахранили институције ове земље и за њих не важе правила. Важе искључиво правила политичке моћи оних који данас владају Србијом”, наглашава Алексић.

Коментаришући то што Вучић још није отворено рекао да ли ће се кандидовати за председника Србије на наредним изборима, Алексић је казао да смо сличне ствари виђали у свим претходним избориним процесима.

“Он увек то ради да би подигао и мотивисао своје бираче. У питању је једна фарса. С друге стране, могуће је да он жели да се увери у истраживањима да може да победи у првом кругу избора. Ако му то не покажу истраживања, нисам сигуран да је он спреман да изгуби. У другом кругу ће да изгубити. Било који кандидат опозиције који уђе у други круг ће победити. У то нема никаве дилеме, то смо видели много пута раније у Србији. Вучић ако не победи у првом кругу, његова власт виси о концу и зато му не одговарају фер изборни услови”, истиче он.

На питање каква је стратегија опозиције и на који начин ће охрабрити грађане да изађу на изборе и гласају против власти, Алексић је рекао да очекује да се опозиција консолидује и да пронађе заједнички језик.

“Мислим да постоје реалне шансе да пронађемо заједнички језик око учешћа на изборима, уколико се претходно договоримо око изборних услова. Грађани очекују јединство и да сви будемо у заједничком фронту”, наводи он и додаје да су странке које су бојктовале изборе показале да су опозиција и да су спремни да се жртвују за опште интересе, за разлику, како каже, оних који су учествовали на изборима како би режим имао какву-такву опозицију.

“Верујем да ће истинска опозиција договорити и да ћемо заједнички изаћи на изборе са једним кандидатом за председника, градоначелника Београда и јединственом паралментарном листом”, истиче Алексић.

Коментаришући наводе о потенцијалним председничким кандидатима, гост емисије “Пробуди се” је, на питање да ли би Народна странка подржала Маринику Тепић као кандидата за председника, рекао да се о томе није разговарало.

“Не верујем да је било ко други разговарао о томе. Тренутно смо сви фокусирани на изборне услове. Кад договоримо и уколико договоримо све око изборних услова, онда ћемо разговарати о евентулном кандидату и заједничкој листи. Што се Народне странке тиче, ми имамо доста остварених и препознатљивих људи који би могли да буду кандидати за разне функције. Има их и у другим странкама. Суштина је да се пронађе најбољи кандидат, односно неко ко ће ‘повући’ и друге листе које буду биле на изоборима. Председнички избори су кључни, уколико сви избори буду у једном дану”, закључује Алексић.