Народна странка

Павловић: Потврђене тврдње Народне странке да је Институт Јарослав Черни продат Миленијум тиму

Павловић: Потврђене тврдње Народне странке да је Институт Јарослав Черни продат Миленијум тиму

Народна странка саопштава јавности Србије да су коначно доказане наше тврдње да ће друштво Миленијум тим доо извршити куповину реномираног Института Јарослав Черни како би се извршила „стручна легализација“ напредњачког пројекта насеља Београд на води. Куповина Института има искључиво за циљ да се самом државном врху омогући несметана изградња планиране трасе београдског метроа чије се линије укрштају управо на подручју насеља Београд на води и планираног стамбеног насеља на подручју водоизворишта у Макишу.

Министарство привреде Републике Србије јуче је саопштило да је потписан уговор о продаји 92 одсто капитала Института Јарослав Черни конзорцијуму који чине друштво Миленијум тим доо и 7 директора из самог Института чије укључивање у поступак приватизације, сада је бар јасно, је имало искључиво за циљ да да кредибилитет самој приватизацији. Овом продајом створили су се услови за давање „стручних мишљења који ће оправдати“ планиране линије београдског метроа које се укрштају на подручју насеља Београд на води односно да инвеститор може вршити слободну градњу стамбеног насеља у близини водоизворишта Макиш.

Међутим оно што је спорно, и због чега ова приватизација мора бити судски испитана, јесте разлог приватизације реномираног Института који има стратешки и регионални значај и који представља водећи институт у области хидротехнике и као такав остварује добит која доводи у сумњу економску оправданост његове продаје. У пословној 2020 години Институт је остварио укупан приход од 1.149.820.000,00 РСД па је поред разлога продаје Института, јавност остала ускраћена и за начин на који је Министарство привреде извршило процену вредности Института одређујући као почетну цену само износ од 2,576 милиона евра када Институт остварује укупан приход од 1.149.820,00 РСД. 

Народна странка прва је обавестила јавност о намери да се Институт прода управо друштву Миленијум тим доо због чега је исто друштво поднело тужбу против Народне странке. Време је показало да је Народна странка била у праву и да су наши наводи сада доказани, те да ћемо настојати да докажемо и све остале наводе који се односе на чињеницу да је друштво Миленијум тим доо фаворизовано од стране самог државног врха Републике Србије односно повезаност власника друштва Миленијум тим доо и самог државног врха Републике Србије на челу са Синишом Малим.

Милош Павловић
oдборник Народне странке у Скупштини Београда