Народна странка

Народна странка Зрењанин: Власт није обезбедила адекватне услове за нову школску годину

Народна странка Зрењанин: Власт није обезбедила адекватне услове за нову школску годину

Пред почетак још једне школске године, Народна странка Зрењанин осуђује небригу локалне власти за наше најмлађе суграђане, али и њихове родитеље и баке и деде, који су изложени опасности у саобраћају на путу до вртића и школа!

Од како постоји Народна странка у Зрењанину, указујемо на необележене пешачке прелазе у близини образовних установа у граду, што представља директну опасност за децу, али и указује на много дубљи проблем – важније је коме ће се на тендеру доделити који посао и ко ће колико од тог посла профитирати, него се на време побринути да почетак школске године буде безбедан у саобраћају.

У држави која сваке године губи неколико десетина хиљада становника, у којој је морталитет давно премашио наталитет, али и из које се значајан број људи исељава, толики мањак свести према најмлађима је невероватан!

Уместо да се обезбеде сви услови за несметан полазак у школу, уместо да се деци обезбеде бесплатни уџбеници, уместо да се обнављају школе, уместо да се учитељима и наставницима обезбеде плате достојне њихове професије, град Зрењанин троши енормна средства за вашарске манифестације, за сумануто бехатонисање сасвим пристојних тротоара или за "репрезентацију" челника града. Вода и загађења су, наравно, ван свих категорија!

Нових школа нема, нажалост нема ни потребе за њима, јер је ђака све мање, али то изазива још један проблем – све више просветара остаје без посла, или довољног фонда часова. 

У сеоским срединама ситуација је катастрофална, спајају се одељења, па ће тако бити и неких невероватних комбинација, да ученици петог и осмог разреда буду у комбинованом одељењу. Требало би се ставити у позицију осмака, који треба да се припремају за пријемни испит за средњу школу, или петака, који су први пут суочени са предметном наставом, а не својим учитељима, а о наставницима који треба да поделе час између два потпуно различита градива да и не говоримо. Неки политичар је пресекао и рекао да није економски оправдано да постоје посебна одељења. 

Средњошколци из села, који свакодневно путују у град су у проблему другачије врсте - њима је изузетно компликовано да стигну у школу на време, али и да се врате својим кућама у поподневним или вечерњим сатима, јер је међумесни саобраћај у зрењанинској општини катастрофалан, а чекање на аутобуским стајалиштима потпуно нехумано, без надстрешница или клупа.

Уз све ове проблеме, али и непознаницу да ли ће настава бити класична или онлајн, школарцима је изузетно тешко да нормално уче и образују се, њиховим родитељима да им обезбеде услове за нормално школовање, а просветним радницима да квалитетно изводе наставу.

Ми из Народне странке им свима желимо да, без обзира на све недаће, буду срећни што ће упијати нова знања, ширити видике и припремати се за будућност, светлију и веселију од садашњости.

Срећан полазак у школу свима!

Народна странка Зрењанин