Народна странка

Народна странка Зрењанин: Миленијум тиму 400 милиона од државе за разминирање на градилишту Линглонга

Народна странка Зрењанин: Миленијум тиму 400 милиона од државе за разминирање на градилишту Линглонга

Миленијум тим је од Града Зрењанина (читај државе) у јуну 2020. добио чисто 400 милиона динара за процес РАЗМИНИРАЊА у кругу, тада тек започете градње, мегафабрике Линглонг. Реч је о подручју око аеродрома „Ечка“ и тражењу заосталих мина из Другог светског рата. Неко би помислио да је Миленијум тим толико велика и озбиљна компанија, која има чак и стручњаке за разминирање. Ипак, поред возила хитне помоћи и ове компаније, онај ко се затекао на лицу места јуна 2020, могао је да види и црвену таблу са лобањом и укрштеним костима, на којој је ћириличним словима писало „ПАЖЊА! ЗАБРАЊЕН ПРОЛАЗ! Пролаз у подручје опасно од мина кажњиво је дјело. Укљањање, уништавање или неовлаштено посједовање овог знака кажњиво је дјело“, са потписом Центра за уклањање мина у Босни и Херцеговини (BHMAC), исписано јекавицом.

Сутрадан из БИХ је стигла информација да је реч о класичној злоупотреби минских знакова са логоом BHMAC, уз опаску да је у Републици Србији за послове разминирања надлежан Центар из наше земље.

Питање које поставља Народна странка Зрењанин је зашто се на градилишту кинеске компаније, тада већ укњижене као власника парцеле, поставља табла из Босне и Херцеговине, за послове везане за последице рата завршеног пре 75 година, које држава Србија плаћа приватној фирми познатој по пословима које обилато наплаћује?

Зашто град плаћа 590  хиљада динара за геодетско снимање и обележавање неактивираних мина? Зар до сада није била битна сигурност грађана, или се неко тек сада досетио да узме коју парицу за такав посао?

Да ли је спрега властодржаца и Миленијума толико развијена, па су после куповине природних ресурса, изградњи и уградњи у све могуће послове у земљи кренули и у разминирање исте? Или је у питању само пљачка, овај пут миленијумских и милијардерских размера?

Народна странка Зрењанин