Народна странка

Народна странка Зајечар: Цела Тимочка Крајина угрожена рударским активностима у Бору

Народна странка Зајечар: Цела Тимочка Крајина угрожена рударским активностима у Бору

Народна странка Зејчар изражава озбиљну забринутост за судбину Зајечара и целе Тимочке Крајине, јер се она “убрзано претвара у кинеску провинцију”.

Народна странкa је, на позив забринутих људи, присуствовала на збору мештана у Великом Кривељу, 31 јула, где се говорило о судбини овог места, као и Брезовика, Брестовца, Слатине и Метовнице, као села која су најугроженија од стране Борског рудника.

“Тамо је требало да буду и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, као и градоначелник Зајечара Бошко Ничић, јер је наш Зајечар и цела Тимочка Kрајина у зони директног штетног утицаја од стране Борског рудника, тако да то није локална тема, већ велики еколошки проблем од животног значаја за целу источну Србију”, рекао је председник ГрО Народне странке Зајечар Горан Калчевић.

Како каже, градоначелник Бора, њихов страначки колега, Александар Миликић, бар је имао храбрости да се тамо појави, али је због своје бахатости почашћен поливањем водом од стране угрожених мештана који су на поменути збор дошли у великом броју.

“Наша забринутост за екологију и опстанак Тимочке Крајине је оправдана, јер је у последње време, након отварања рудника “Чукару Пеки” повећано испуштање отпадних вода из рудника у Брестовачку реку и у зони села Метовница. Брестовачка река је лева притока Црног Тимока, тако да се ово загађење преноси и депонује у кориту и приобаљунизводно дуж тока и кроз насеље Гамзиградску бању, Гамзиград, Звездан и Зајечар, пре улива у Велики Тимок. О значају Гамзиградске бање са изворима термоминералних вода, као туристичком потенцијалу не треба полемисати. На крају, Црни Тимок протиче кроз централну зону Зајечара. Због свега овога, постављамо питање – да ли желимо још једну Борску реку?” истакао је Калчевић.