Народна странка

Народна странка Врање: Полиција и тужилаштво заташкали случај пребијања наших функционера

Народна странка Врање: Полиција и тужилаштво заташкали случај пребијања наших функционера

преузето са портала Vranje News

Основно јавно тужилаштво (ОЈТ) одбацило је кривичну пријаву коју су поднели Ђорђе Ристић и Драган Павловић, председник и потпредседник ГрО Народне странке у Врању, против четворице чланова врањског одбора Српске напредне странке (СНС), под сумњом на извршење кривичног дела "насилничко понашање и угрожавање сигурности".

Одбачај пријаве догодио се две и по године након што је отпочет предистражни поступак у вези са догађајем од 4. новембра 2018. године.

Ристић и Павловић тврдили су да су их тада "претукли чланови Српске напредне странке из Врања (у тексту пријаве спомињу се Божидар Поповић, Милош Антић, Слађан Мишић и Стефан Костић), на дан када се у Врању и Србији гласало за избор чланова Националних савета националних мањина.

Подсећања ради, 15. новембра 2018. године, преко адвокатске канцеларије Боривоја Боровића, Ристић и Павловић поднели су кривичне пријаве пред ОЈТ против четворице напредњака "за физички напад" на њих испред просторија Народне странке у Врању. Из СНС су узвратили контрапријавом, а ОЈТ у Врању покренуло је предистражни поступак због сумње да су, наводно, Ристић и Павловић починили кривично дело "спречавање одржавања гласања" (члан 159, став 2, у вези са чланом 33 Кривичног законика) на бирачком месту које се налази на Народном универзитету, чије се двориште граничи са прилазном стазом зграде у којој су просторије Народне странке.

Одбацивање обе кривичне пријаве после две и по године, на конференцији за медије у среду, лидер врањских народњака Ђорђе Ристић назвао је "соломонским решењем" тужилаштва.

Најпре је један заменик ОЈТ више од две године развлачио предмет "као питу", да би други заменик, који је после њега задужио предмет, експресно донео одлуку о одбачају наше и пријаве напредњака.

Кључна ствар је да тужилаштво није прибавило снимак са сигурносних камера Народног универзитета у Врању, што је крунски доказ за разрешење случаја пребијања.

У ОЈТ, наиме, верују на реч неком неименованом службенику Полицијске управе у Врању, који је у својој изјави, а након наводног увида у снимке видео наџора тог универзитета, констатовао да камере те установе "не покривају лице места" где се догодио напад на нас.

Прихватање такве полицијске констатације од тужилаштва здраво за готово је за нас доказ да снимци постоје и да у Врању ОЈТ, у сарадњи с полицијом, свесно ради на заташкавању овог случаја - мишљења је Ристић.

Он у оваквом расплету види и "поруку свима да батинаши СНС-а могу кад хоће, где хоће и како хоће неког да пребију и да зато не одговарају пред законом".

"Зато ће овакви тужиоци и њихови надређени, који не раде свој посао и не раде у интересу права и закона већ у интересу СНС, након промене овог режима бити процесуирани и лустрирани.
То им Народна странка обећава", казао је Ристић.

Адвокат Игор Златковић, правни заступник двојице функционера Народне странке, навео је пред новинарима да је у старту било јасно да за кривичну пријаву која је поднета против његових клијената "не постоје елементи кривичног дела".

Кривична пријава против њих поднета је због "спречавања одржавања гласања", а чак су и осумњичени напредњаци посведочили да Ристић и Павловић нису ни закорачили у двориште, а камоли на бирачко место где се одржавало гласање.

Ни записник са гласачког места не региструје никакве неправилности, па остаје крајње нејасно зашто су моји клијенти оволико дуго били оптерећни балашћу да се против њих води некакав кривични поступак.

С друге стране, кривично дело насилничко понашање почињено на штету Ристића и Павловића, рекао бих да садржи све елементе када се сагледа комплетан кривични догађај - рекао је Златковић.

Лидер НС Ђорђе Ристић сматра да је њему и Павловићу покушано "подметање кривичног дела".

"Да нема снимка, Павловић и ја бисмо исте вечери завршили у притвору. Убеђен сам да снимка има. Поента је да нас је снимак заправо заштитио. Што се тиче кривичног дела преко кога су нас хтели да осумњиче, релевантан и једини доказ је записник са бирачког места. Дакле, требало да нас исте вечери тужилац ослободи сумње за "спречавање одржавања гласања" јер нисмо имали додирне тачке са гласачким местом што доказује "чист" записник. А, не да нас две и по године држе под притиском и претњом вођења кривичног поступка", навео је Ристић.

Када је реч о спорном снимку са видео надзора, Златковић је казао да има информацију да су га неки од запослених у Народном универзитету наводно прегледали.

"И имамо информацију да је забележен целокупан догађај. Ако снимка, пак, има, ми ћемо тражити да се против одговорних лица из Полицијске управе поднесе кривична пријава по службеној дужности", казао је Златковић.

Он је потенцирао да ће он као адвокат, као и функционери Народне странке које заступа, наставити своју правну борбу.

"Чекамо одлуку Вишег тужилаштва и ја сам убеђен да ово мора да буде укинуто и да се одлучивање врати првостепеном тужилаштву које би све поново размотрило и донело одлуку у складу са законом", рекао је Златковић.

Адвокат Златковић казао је да српско друштво "никада не сме дозволити да било ко злоупотребљава институције у овој земљи".

"А, приликом овог догађаја вишеструко су злоупотребљене институције Републике Србије. Рецимо, непосредно након догађаја један од осумњичених спровођен је по Здравственом центру од бивших лекара, а функциинера владајућег СНС-а. Имамо основа да сумњамо у истинитост лекарског налаза о његовим наводним повредама. Проблем је и што је овде нестао цео снимак, а не два минута као код случаја наплатне рампе "Дољевац". Ми не знамо да ли је догађај снимљен, али ако га има зашто нам нису доставили снимак да се сами уверимо у то да ли су камере забележиле спорни догађај или да једноставно не покривају тај део простора, како се тврди. Остаје велика сумња да то није тако како они приказују",рекао је Златковић.

Он је додао да фокусирање на снимак не значи да не постоје други докази у овом поступку.

"Међутим, у односу на значај тог доказа сви остали су занемарљиви", рекао је Златковић.