Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Славољубу Пиперу припало градско земљиште уз низ злоупотреба

Виолета Марковић (Чачак): Славољубу Пиперу припало градско земљиште уз низ злоупотреба

преузето са портала OzzonPress

Потпредседница Градског одбора Народне странке Чачак Виолета Марковић истакла је да је објекат површине 118 метара квадратних поклоњен потпредседнику Европске карате федерације Славољубу Пиперу, који је на последњим изборима био на листи Српске напредне странке. 

„Због докумената које смо добили још висе смо сигурни да се нешто врло чудно десава. Пре свега, у предлогу за поравнање, који је сачинио правни заступник Славољуба Пипера. У њему се наводи да је објекат саграђен седамдесетих година прошлог века и да га од тада користи“, каже Марковић.

Обзиром да је господин Пипер 1964. годиште, врло је необично да је Јавни правобранилац прихватила то као чињеницу, јер је он тада био дете и имао је десетак година.

Оно друго, јос важније је да се сви времешни грађани Чачка сећају да су ту постојали објекти које је град давао разним друштвеним заједницама на коришћење све до деведесетих година, објашњава Марковић.

„Дакле, ту јесте постојао објекат, који је био у власништву општине, а сада града. Издавали су га, односно разне организације су могле да га користе.Тако нешто је Градски јавни правобранилац, Катарина Новковић могла да утврди врло једноставно тражећи историјат катастарске парцеле на којој се налази“, тврди Марковић.

Према њеним речима, доказати влашниство са пар признаница без позива сведока или било каквих доказа да су признанице веродостојне је вређање интелигенције житеља града поред Мораве.

„Такве признанице је могао било ко да напише и доказује власништво. Да ли се обичним грађанима на суду исто тако признаје да поседују земљиште, куће или нешто друго“, запитала је наша саговорница

Иначе, из извода из катастра се види да је објекат изграђен без дозволе, на парцели града Чачка у екстра зони града, свима на очи, а да никада нико од служби, инспекција и бираних политичара није поставио питање ко то ради, које дозволе има за то и ко му је дозволио, огорчено наводи она.

„Сви запослени, а посебно бирани од грађана који седе у чачанској Градској управи су ту да би штитили интересе грађана. Просто је невероватно да се нико није запитао бар шта се десава, док је на паузи гледао кроз прозор или туда пролазио на посао“, указује она.

Марковић је поставила питање у име свих житеља града поред Мораве за све претходне, али и једно за СНС:

„Где се изгубио објекат у власниству града Чачка, који је био на тој парцели пре Закона о планирању и изградњи? Где сте га загубили? Да ли град има удела у том објекту на било који начин? Или је мали Вучић наредио да се и то заврси“, запитала је она.

Упутила је питање и бившим градским оцима.

„Ако Славољуб Пипер никада није био закупац на парцели где је подигнут објекат, како је уопште било ста могао да ради на градском земљишту? Питам и судију где се загубила књига из имовинско-правних односа, а све њих заједно да ли вас је бар мало срамота, или се она загубила у нечијем новчанику, као и општински, а сада градски објекат“, закључила је Марковић, подсетивши да је на поменутој парцели предвиђена јавна гаража и да ће, када почне његова градња, град морати Пиперу да исплети новац и извласти Пипера!
Не треба занемарити чињеницу да у градској управи постоје поштени и часни људи који одговарају на питања нас „страних плаћеника и домаћих издајника“.
Поставили смо га једном функционеру (идентитет познат редакцији) шта се ту заправо догодило, а он нам је одговорио: мислим да је то намештено, али вас молим да ми име не спомињете. То нам је било довољно да наставимо даље.

Позвали смо Градског јавног правобраниоца, Катарину Новковић, која нам није одговарала на позиве, али приликом претходног разговора о овој трансакцији казала за портал нова.рс да Славољуб Пипер плаћа комуналије, струју, воду, али део земљишта је у поступку озакоњења (читајте – сада у поступку озакоњења). Рекла нам је и да није на њој да суди како ће се то спровести у Градској управи за урбанизам. Како смо сазнали у тој скужби, Славољуб Пипер није никада био закупац на тој парцели, а председник КК, који ју је потписао је преминуо.
„Вероватно су и сви остали почивши који су потписници признаница“, каже и Виолета Марковић коју смо поново контактирали да би нам и она потврдила ту информацију.

Виолета Марковић је направила поређење са простором иза хотела Морава, где су се налазили пословни објекти а који су порушени и где се сада прави стамбена зграда.

„Ту је било неколико пословних објеката, ауто-сервис, обућари, кафана који су били на градском земљишту. Када је град продао то земљиште ти објекти су порушени јер су били изграђени такође без грађевинске дозволе. Ти људи су остали без икакве накнаде. Са друге стране град поклања објекат  члану СНС Славољубу Пиперу који се налази у строгом центру града. Не спорим да је Пипер учествовао у изградњи тог објекта, не знам да ли је, не спорим, али ако знамо да је ту постојао објекат од 50-60 квадрата који је био у власништву града, дође приватно лице, поруши га, сазида нови објекат и каже ово је сада моје. Све власти у овом граду су ћутале на ово. Најблажа варијанта би била да су и град Чачак и Пипер у неком проценту сувласници тог објекта. Не може град Чачак да се одрекне имовине свих грађана Чачка у корист једног приватног лица“, рекла је Марковић.