Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Непримерене изјаве и наступи функционера установа културе

Виолета Марковић (Чачак): Непримерене изјаве и наступи функционера установа културе

извор: Epicentar press

"Веома сам изненађена наступима и изјавама појединих функционера Града Чачка, као и директора установа културе. Чињеница је да је градоначелник Чачка окружен људима који имају исте наступе и иста схватања, па стога и они имају такве изјаве", изјавила је на конференцији за новинаре Виолета Марковић, потпредседница Градског одбора Народне странке Чачак.

Марковић је прокоментарисала дешавања са седнице Скупштине града Чачка и изјаву Мирослава Петковића, помоћника градоначелника за друштвене делатности, као и директора Градског позоришта Братислава Јанковића.

"Интересантно је како се помоћник градоначелника и менаџер пројекта 'Чачак - национална престоница културе' Мирослав Петковић обратио грађанима нашег града на седници Скупштине града Чачка, где је помињао бикове, црвене мараме, кориду, случајне Чачане... Све оно што су менаџер пројекта Петковић, као и руководилац за културни део поменутог Пројекта, директор Уметничке галерије Бранко Ћаловић изјавили, говори, уствари, какав је став Градске власти према буџету, али и новчанику грађана Чачка. Јер новчаник грађана је буџет града Чачка. У тај буџет сливају се новци свих грађана, било да су њихови или гласачи неке друге политичке опције, било да су пољопривредници, доктори наука, директори... то је буџет свих нас", изјавила је потпредседница ГО Народне странке Чачак.
Она се још једном осврнула и на додатна средства која добијају поједини чланови Радног тима на ангажовању на Пројекту "Чачак - национална престоница културе".

"Ових дана имала сам прилику да се сусретнем са лекарима, из приватних разлога. Уверила сам се да лекар опште праксе у амбуланти, који има у просеку око 80 пацијената дневно, има једва изнад 100.000 динара плату. Са друге стране, неко за додатна два сата, додатног уговора о раду прима 111.000 месечно је заиста неморално и срамно. А и наступ о томе је, такође, сраман. Нико није рекао да 'Чачак - престоница културе' није добар пројекат, неморално је на који су начин расподелили новац и додатне уговоре о раду и како су само преко тих дневница политичким сарадницима додатно напунили новчанике", додала је Марковић.

Након што је ГрО Странке слободе и правде (ССП) издао саопштење у којем се критикује рад Градског позоришта Чачак, а потом уследио и одговор од стране директора истог, данас се критикама придружила и Народна странка.

"Интересантно је да се огласио и директор Градског позоришта за прву критику која му је упућена. Напоменула бих да је мени најинтересантније то што нису свесни и колико грађани града Чачка уопште знају да постоји позориште у овом граду, а то што грађани не знају да постоји чачанско Градско позориште, ето већ пет година, говори колико је он (Братислав Јанковић, прим. аут) као руководилац позоришта успео да испромовише ту установу, која треба пре свега да служи за добробит грађана. То што се они хвале да добијају награде ван града Чачка, то грађанима Чачка не значи ништа. Грађанима може да значи да имају што више представа и што више културног садржаја што је и разлог да је то чачанско позориште отворено. То што је као представник културе, као глумац и неко ко се бави уметношћу прокоментарисао да више културе има у било ком бифеу у граду Чачку него у медијима говори о томе да је он још један гласноговорник градоначелника Милуна Тодоровића, који једнако говори као што он говори, а на срамоту његовог занимања и области из које се он представља. Ако је канцеларијски простор оно што грађани Чачка виде да је бифе или кафић, нека онда објасни директор Градског позоришта од кад се то у том простору организују новогодишње журке? Дакле, директор је организовао новогодишњу журку у канцеларијском простору своје фирме. Да ли онда сви директори у овом граду треба да организују журке у канцеларијама или на билетарници где се купују карте?", питала је Виолета Марковић, потпредседница Градског одбора Народне странке Чачак.

Подсетимо, након прослеђеног саопштења медијима под називом "Позориште у Чачку нема ниједног глумца, али има бифе", од стране ГО Странке слободе и правде у Чачку, на е-маилове чачанских медија стигао је и одговор директора ове установе културе - Реаговање директора Позоришта на саопштење ССП. И то не би ништа било необично, јер рат саопштењима између различитих политичких странака у овом граду траје годинама уназад, а медији их, углавном, преносе у интегралној верзиији, без интервенција и у  целости, да директор Градског позоришта није у претпоследњем пасусу написао следеће:

"А што се културе тиче, која вам је изгледа толико важна, пре него што је потражите у позоришту... Потражите је прво у медијима. Јер за садржај који у последње време имамо прилику да прочитамо у њима, било који бифе је пар еџцелленце установа културе. То вам кажем ја, без икакве зле намере!".