Народна странка

Верица Милановић (Краљево): Због проширења аеродрома грађани остају без земље

Верица Милановић (Краљево): Због проширења аеродрома грађани остају без земље

Ако је и било још по неког грађанина Краљева који верује да држава Србија функционише и да њене институције постоје, од јуче 22. 9. 2021. године када је у скупштинској сали градске управе у Краљеву одржана јавна расправа поводом просторног плана подручја посебне намене мешовитог војно- цивилног  аеродрома Морава, више их нема.

У краљевачким селима Обрва, Лађевци, Милочај, Тавник, Цветке и чачанском селу Катрга задњих месец  дана, од када је предлог просторног плана објављен влада неверица, безнађе, љутња, бес, страх за будућност и егзистенцију.

Мештани ових села већ више од годину дана воде борбу са локалним властима о експропријацији земље потребне за изградњу ауто-пута који ће трасу имати такође на овом простору. Најплоднија земља мештана се узима у бесцење, цена која им је понуђена је око 50 динара по метру квадратном, што износи око 40 евра по ару, што је страшно, вршећи експропријацију на бахат и незаконит начин. Мештани који нису пристали на понуђене цене, били су запрепашћени када су при увиду у катастар сазнали да је пренос земљишта већ извршен и да више нису власници исте земље.

Предложеним просторним планом  само у овој фази више од 25 домаћинстава морају потпуно да се иселе, већини се одузима најплодније земљиште и људи остају и без земље и извора егзистенције, јер се већина бави пољопривредом и од тога издржава себе и своје породице, три успешна привредника су принуђени да угасе своје фирме на своју штету и штету мештана који су у истим фирмама запошљени.

На предложени просторни план пристигло је више од 60 примедби грађана, да је начин одређивања граница јавних намена неразуман,  као и дужина полетне стазе која је  предвиђена на 4км а дужина стазе аеродрома „Никола Тесла“ у Београду 3,5 км, зашто је складиште горива предвиђено у самом центру села Обрва, зашто су планом путно изопштени и село Обрва и село Катрга, те немају путну повезаност са околним селима, зашто нису у обзир узети бујични потоци који већ година праве велике проблеме на овом простору. Зашто „стручњаци“ који су израдили овај план нису изашли на терен, јер је очигледно да је рађен из удобних фотеља у Београду.

Ни на једно постављено питање и дату примедбу известиоци по овом плану нису имали одговор, ни зашто нису урађене студије угрожености од буке јер су присутни војни и цивилни аеродром а и ауто-пут, зашто није урађена студија економске оправданости оваквог пројекта, шта ће то слетати на овај аеродром с обзиром на мегаломанску дужину полетне писте. Бес грађана Краљева је био огроман, још више се повећао одговором известиоца да када се усвоји план урадиће се и студија економске оправданости. Људима који остају без свега што су генерације стицале овако нешто рећи је врхунац бахатости, безобразлука, криминала. Свима је јасно да економске оправданости има, али да она није у интересу ни мештана ових Краљевачких села, ни грађана Србије, већ њихова штета.

Народна странка је била и биће уз своје грађане, пружаћемо подршку у сваком облику, јер ово није проблем само ових краљевачких села. Овакав однос власти према својим грађанима је незабележен до сада, изгледа да овој власти грађани не требају, плански ће исељавати део по део Србије. 

Верица Милановић
члан Главног одбора Народне странке и ГрО Краљево