Народна странка

Народна странка Ваљево: Чиме је председник заслужио звање почасног грађанина?

Народна странка Ваљево: Чиме је председник заслужио звање почасног грађанина?

Звање „почасни грађанин“ било где у свету се сматра изузетно високим признањем, врло ретко се даје, и процедура за доделу истог је готово сурово компликована и пролази кроз мноштво филтера из разлога што је то звање по самој дефиницији изразито захтевно и изричито. По дефиницији, звање почасни грађанин може бити додељено искључиво физичком лицу које је на врстан начин својим животним делом, у области уметности, културе, науке, спорта, образовања и васпитања, стваралаштва, или херојством и доброчинством, дало трајан допринос у подизању угледа града у земљи и иностранству.

Да не буде забуне, постоји разлика између заслужног и почасног грађанина. Заслужан грађанин је звање које се додељује становнику града који има место пребивалишта, односно сталног боравка на територији истог, а почасни грађанин може бити само лице које нема пребивалиште у том граду (може бити рођено у њему али без сталног места пребивалишта).

По питању Александра Вучића, овај први услов је испуњен. И то је једини услов који и може бити испуњен у овом случају. 

Подсећамо да су неки од почасних грађанина Ваљева из прошлости (иначе их има тринаест): Јован Мишковић, Ариус Ван Тинховен, Живојин Мишић, Вилим Таусиг, Јордан Стајић, Анатолиј Карпов, Љуба Поповић…дакле људи који су изузетно задужили Ваљево у готово свим горе поменутим областима и захваљујући којима је Ваљево препознатљиво и на мапи света.

Не улазећи у лик и политичко дело Александра Вучића, довољно је да се запитамо у којој то од наведених области је задужио град Ваљево и подигао његов углед у земљи и свету? Уметник, стваралац, научник, истакнути лекар, спортиста, просветитељ, херој, доброчинитељ? Ништа од тога.

Али, како је и у држави Србији тако и у граду Ваљеву, звање почасног грађанина потпуно обесмишљено, господа из поменуте коалиције су дала себи за право да се заиграју са дефиницијом и убаце и област – познавање географије, па чак и изражавање жеље за равномерним развојем и бољим животом грађана. Па тако у једном делу њиховог објашњења стоји: “Александар Вучић човек који воли своју земљу, познаје свако место у Србији, јер жели да се сваки округ развија и да сви наши грађани лепо живе" или, даље: “Брзе саобраћајнице које нас приближавају Београду, долазак инвеститора који ће запослити нашу омладину, унапређење туристичких потенцијала Дивчибара, гасификација која ће трајно решити проблем загађеног ваздуха у Ваљеву су само неки од пројеката који нашем граду враћају достојанство, а Ваљевкама и Ваљевцима прилику да граде бољу будућност. Знајући Александра Вучића, уверени смо да се он неће зауставити на овим развојним пројектима за наш град.”

Како може један човек бити заслужан за све наведено? То је посао државе Србије и ресорних министарстава, није лично Александар Вучић гасификовао Ваљево, унапредио потенцијал Дивчибара, асфалтирао брзу саобраћајницу…

Подсећамо да је и Слободан Милошевић био почасни грађанин Ваљева, па је касније изопштен са списка. Оно што се намеће као закључак је да на својим грешкама не учимо, већ их константно понављамо.

Градски одбор Народне странке Ваљево