Народна странка

Народна странка Ваљево: Суграђани на изборима поручили властима да не желе да они воде наш град

Народна странка Ваљево: Суграђани на изборима поручили властима да не желе да они воде наш град

На априлским парламентарним изборима грађани Ваљева су градским властима послали јасну поруку – не желимо више да водите наш град.
 
Да подсетимо, градска власт је од избора 2020. године апсолутно у рукама Српске напредне странке која је захваљујући бојкоту највећег дела опозиције освојила апсолутну већину у градском парламенту са 53 одсто гласова. Непуне две године касније, 3. априла 2022. године, велики део грађана Ваљева је схватио да је њихово дато поверење изиграно и да град воде неспособни, корумпирани и нестручни људи, који су слика и прилика комплетног СНС кадра у Србији. Из тог разлога стигла је казна и на нивоу Србије, где СНС више нема апсолутну већину, али и у свим већим градовима Србије, па и у Ваљеву.
 
Српска напредна странка у Ваљеву је олакшана за више од пет хиљада гласова и готово 20 посто у релативном броју. Са 34,7 посто добијених гласова или 16.000 гласача, насупрот више од 28.000 гласова који представљају народну вољу коју можемо изразити и кроз речи: "више вас не желимо". Чак и ако одбијемо добијене гласове или проценте бивших коалиционих партнера (СПС), који такође седе данас у одборничким клупама, ништа се посебно не мења, поново долазимо до тога да више од 50 посто грађана Ваљева не жели ни једне ни друге да им воде град.
 
Наравно, свесни смо да ово нису били локални избори и да правно гледано данашњи сазив Скупштине града и њено руководство имају легитимност и право да буду ту све до расписивања нових локалних избора. Међутим, намеће се логично питање, а шта ћемо са више од 50 посто грађана Ваљева које тренутно у скупштини града нико не представља? Да ли више од половине грађана нашег града мора да чека дуже од две године да би их неко представљао у представничком дому града? Или ће они, дакле већина, бити потпуно обесправљени наредних 26 месеци? На све то, чиста напомена, први човек Ваљева је поражен на свом бирачком месту. Небитно, али довољно говори и шаље јасну поруку.
 
Свакако да немамо правног основа, с обзиром на то да нису били локални избори, да инсистирамо да се уважи актуелна воља грађана и распишу ванредни избори, али свакао да можемо да ставимо на проверу вашу моралност, част и образ! Па ако их заиста имате, како тврдите, логичан потез би био да поднесете оставке и на ванредним изборима проверите вољу грађана Ваљева. Како је градоначелник из сфере спорта, лакше ће разумети на блиском примеру: замислите да као тренер са својим клубом освојите првенство, а онда у следећем кренете катастрофално и ређате пораз за поразом. Да ли бисте остали на клупи овенчани неким старим ловорикама или би били смењени, или као частан чин дали сами оставку?
 
Уколико не уважите актуелну изборну вољу грађана и наставите да водите град до краја мандата са спознајом да сте већину у Скупштини града већ изгубили и да преко 50 одсто грађана не жели више ову и овакву власт, и да их оставите без представника у дому који постоји само из једног разлога – да представља грађане, тада је све јасно... и каква Вам је савест и част.

Народна странка Ваљево