Народна странка

Народна странка Суботица: Локална самоуправа да бар олакша грађанима свакодневна поскупљења

Народна странка Суботица: Локална самоуправа да бар олакша грађанима свакодневна поскупљења

Поводом низа поскупљења и удара на џепове грађана и привреде Народна странка Суботица изражава негодовање посебно у вези са поскупљењем електричне енергије. Ових дана је струја за фирме и привреднике поново поскупела, што ће неминовно утицати на поскупљење роба и добара те Србију гурнути још дубље у „дугачак инфлаторни тунел којем се не назире крај“.

Када би се ситуација око структуре рачуна за електричну енергију пресликала на структуру рачуна за кафу у ресторану, то би значило да би на рачуну за кафу, поред цене кафе, били посебно исказани и трошкови  „губитка кофеина при испијању кафе, губитка кафе приликом проласка кроз цев апарата, допринос за нове плантаже кафе, доношење и одношење шољице госту, прање шољице…“. А приде томе, се тај ресторан рекламира са најјефтинијом ценом кафе у граду. Међутим, кад вам испоставе рачун за наручену кафу, гле чуда, треба искеширати дупло већу цену за исту ту „најјефтинију“ кафу!?

Очигледно, да је циљ да се грађани и привреда обману, да се прикрију малверзације и да се сакрију „пузајућа“ поскупљења која  могу да се очекују у наредним месецима.

Како је струја есенцијални трошак за производњу свих добара, и директно утиче на животе и стандард свих грађана Србије, неопходно је да власти хитно предузему мере ради опстанка индустрије и заштите животног стандарда грађана.

Пакетом мера се већ морало реаговати, а једну од мера коју Влада Србије мора хитно да донесе је субвенционисање соларних постројења на крововима индустријских објеката и то без увођења у мрежу и систем Електропривреде Србије, јер је за добијање таквих дозвола потребно много времена.

И не само Влада Србије, већ је и локална самопурава Суботице морала пронаћи начин, ако не за умањење цене енергије, оно бар за умањење потрошње енергије – а што није учинила.

Као што је познато локалној самоуправи Суботице није био приоритет овогодишњи конкурс на средства из Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, те су тиме наше суграђане лишили могућности да добију  субвенције од државе у висини од 50 одсто за замену столарије, и да на тај начин побољшају енергетску ефикасност и смање кућне трошкове.

Народна странка кад дође у позицију да преузме одговорност за вођење друштва даје реч да ће јој на првом месту бити интерес грађана и привреде, тако да ће Суботица постати пример града који рационално користи енергију ради одрживог пословања и дугорочног здравља људи и животне средине.

Народна странка Суботица