Народна странка

Народна странка Смедеревска паланка: СНС одговоран за отпуштање 40 радника без обећане надокнаде

Народна странка Смедеревска паланка: СНС одговоран за отпуштање 40 радника без обећане надокнаде

Председница Општинског одбора Народне странке Смедеревска Паланка Ана Павловић Стојићевић осудила је изјаве Председника општине Смедеревска Паланка Николе Вучена из прилога телевизије Н1, а које се тичу гашења ЈКП „Пијаце,  Зеленило и Чистоћа“, када је четрдесеторо људи остало без посла.

Наиме, у октобру 2018. године је око четрдесет запослених у овом предузећу остало без посла, али и без осамнаест плата и уплаћеног радног стажа. Делатност њиховог предузећа је тада преузело ЈКП „ Општинска гробља“ , што је преседан сам по себи. „ЈКП Општинска гробља“ је преузело имовину “ЈКП Пијаце, Зеленило и Чистоћа“, али не и запослене раднике, нити обавезу да им неисплаћене зараде и дуговања надокнади. Дуговања појединим радницима премашују износе од 600 000 динара.

Општински руководиоци су давали, показало се, празна обећања да ниједан отпуштени радник неће бити остављен без надокнаде која му припада. Неколико десетина незадовољних радника протестовало је у згради општине тражећи разговор са председником општине.

У прилогу Н1 телевизије се види како председник општине обећава једнократну помоћ у износу од 20 000 динара у року од две недеље, као и приоритет у запошљавању под условом да се икада иједна фабрика у Смедерецској Паланци отвори.

Општински одбор Народне странке Смедеревска Паланка пита Николу Вучена:

  1. По којој законској регулативи сте угасили ЈКП Пијаце, Зеленило и Чистоћа?
  2. Шта сте обећали запосленима који су остали без посла ?
  3. Шта је од њихове имовине преузело ЈКП „Општинска гробља“?
  4. Колико радника је преузело предузеће ЈКП „Општинска гробља“ и по којим критеријумима?
  5. Колико запослених тренутно има ЈКП „Општинска гробља“?
  6. Да ли су неки бивши запослени у ЈКП „ Пијаце, Зеленило и Чистоћа“ добили у потпуности исплаћена дуговања и по ком основу?
  7. Да ли је тачно да је одборник СО Смедеревска Паланка испред СНС-а  Бранко Ступић један од ретких који је из угашеног ЈКП-прешао у „ Општинска гробља “ где са средњом школом има плату од 60 000 динара у општини где је просек плата једва 20 000?
  8. Да ли ово називате штедњом и да ли раднике делите на подобне и неподобне ?
  9. Како мислите да приватног инвеститора натерате да „приоритетно“ запосли људе из затворених ЈП ?

Овај и слични проблеми нису јединствени за Смедеревску Паланку, већ ово постаје јавни „модус операнди“ Српске напредне Странке широм Србије. Уколико се таквом понашању не стане на пут, уколико нико не сноси одговорност за своју неспособност на одговорном јавном положају овакве трагикомичне приче ће постати наша свакодневица, а Србија једна велика Паланка у најружнијем смислу те речи.