Народна странка

Народна странка Шабац: Позив суграђанима за прикупљање потписа за подношење кривичне пријаве против представника власти због Рио Тинта

Народна странка Шабац: Позив суграђанима за прикупљање потписа за подношење кривичне пријаве против представника власти због Рио Тинта

Народна странка заједно са грађанима Србије подноси кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против Ане Брнабић, председнице Владе Републике Србије, Зоране Михајловић, потпредседнице Владе Републике Србије и министарке рударства и енергетике и Ирене Вујовић, министарке за заштитиу животне средине у Влади Републике Србије.

Основано сумњамо да су пријављене извршиле следећа кривична дела:

Кривично дело Злоупотребе службеног положаја, Кривично дело примања мита, Кривично дело загађење животне средине, Кривично дело Оштећења животне средине, Кривично дело Повреда права на информисање о стању животне средине и Кривично дело Удруживање ради вршења кривичних дела.

Народна странка већ дуже време скреће пажњу јавности на активности компаније Рио Тинто које намерава да спроведе у околини Лознице, а везано за експлоатацију литијума. Јавност Србије мора да зна да се наша земља налази на ивици еколошке катастрофе и да  је неопходно да се развој овог пројект под хитно обустави!

Србија се налази у веома марчном тренутку у коме су СВЕ институције наше државе- председник, премијерка, сви минстри, сва министарства, државне агенције, јавна предузећа, медији под контролом режима, факултети и многе друге институције стављени у функцију интереса ове мултинационалне компаније чији ЋЕ пројекат, уколико се реализује, од Србије направити пустош.

Одлуке и акти које у вези са овим пројектом усвајају институције републике Србије доносе се против интерса грађана Србије и представљају неуставну и противзакониту основу за овај злочин над људима и природом. То су, пре свега, Посторни план подручја посебне наменае за пројекат "Јадар " који је својом Уредбом усвојила Влада Републике Србије, затим недавно усвојене измене Закона о рударству и геолошким истраживанјима али и предложени нови Просторни план Републике Србије који предвиђа копање литијума на чак 11 одсто наше територије.

Народна странка износи основану сумњу да се у основи ових безумних одлука налази вероватно највећи случај државне корупције.

Подносимо кривичну пријаву дубоко уверени да највиши представници власти , насупрот Уставу и законима Србије, доносе одлуке које су противуставне и незаконите. То раде свесно и са умишљајем, под коруптивним утицајем, у корист интереса стране компаније, а на штету свих грађана Србије.

Истрага треба да буде проширена и на остале саучеснике и представнике компаније Рио Тинто, пре свега директорку Рио Тинта у Србији ( Рио САВА) Весну Продановић.

На захтев грађана широм Србије да се прикључе овој Кривичној пријави отварамо пунктове у великом броју градова на којима ће моћи то да ураде. Тиме отварамо случај "Народ Србије против Рио Тинта" одлучни да сачувамо своју земљу.

Народна странка Шабац организоваће прикупљање потписа у просторијама странке у улици Милоша Поцерца бр.32, сваког дана, почевши од 8. 10. до 23. 10.2021. од 17 до 19 часова.

Народна странка Шабац