Народна странка

Народна странка Београд: Све гласнији протести просветара - на помолу штрајкови!

Народна странка Београд: Све гласнији протести просветара - на помолу штрајкови!

Ресорни одбор за просвету Народне странке Београд упозорава да је Србија земља која неприхватљиво мало улаже у образовање и, ако се тако настави, Србија неће имати будућност.

Градски одбор за просвету  сматра да је атеријални статус запослених у просвети понижавајући! Статус наставника је испод сваког нивоа и константно се погоршава.

Просветари већ припремају протесте и неизвесно је како ће се завршити ова школска година. Разлога за незадовољство има пуно!

Након јануарског повећања плата просветарима од 7 одсто плате су и даље остале испод републичког просека, а због инфлације и повећања трошкова живота оне су, реално још ниже. Запосленима у просвети са коефицијентима испод 17.32 плате су тек изнад минималца. То се поготово односи на плате у Београду, обзиром на високе трошкове живота.

Изменама Закона о основама система образовања и васпитања  од  5. јануара 2022. године наставник је постао „најамник“ плаћен минимално по одржаном часу, без регреса, топлог оброка и са умањеном платом за време годишњег одмора.

Директори, постављени по страначкој линији, себи дају за право да вишак часова расподељују наставницима које наменски доводе у школу ради остваривања личних интереса, чиме се ствара „вештачка инфлација“ кадрова! Примера самовоље директора школа има напретек.

Министарство просвете не реагује на све већи дефицит наставног кадра ни кроз основицу плате, ни кроз преконормне сате. У основним и средњим школама умањене су плате  за јануар месец 2022. год. и то од 4 000 до 15 000 динара у односу на децембар 2021. год.  захваљујући последњим изменама Закона о основама система образовања и васпитања  од  5. јануара 2022 год.

Током трајања пандемије 2020/21/22, безобзирно је повећана норма непосредне наставе, где су поред редовне школске наставе, наставници, додатно, неплаћено  ангажовани за “онлајн наставу“. Наставници су користили углавном своја лична и материјална средстава за одвијање наставе у складу са својим могућностима. Министарство је игнорисало постојање специфичности припреме  за саму он-лаин наставу која и онако постоји као недефинисан појам (како, чиме, колико…).

„РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ НЕВИДЉИВИ ХЕРОЈИ“

Разредне старешине, захваљујући чијој посвећености, неисцрпној енергији и залагању, ситуација није толико лоша, каква би према свему осталом требало да буде јер је координација са ученицима, родитељима и осталим наставницима остваривана је углавном благовремено и поред додатног ангажмана.

И поред тога, накнада за старешинство, која је износила 8 одсто смањена је на 4 одсто.

Захтевамо да се накнада за разредно старешинсто врати на 8 одсто.

Ресорни одбор за просвету Народне странке Београд подржава следеће захтеве:

1)Повећање плата за просветне раднике 15 одсто!

2) Обрачун додатка за регрес и топли оброк!

3) Да се исплате, обустављене исплате за јануар 2022.

4) Исплата једнократне помоћи запосленима у просвети у износу од 20.000.дин.

5) Увећање накнада за разредно старешинсто са 4 одсто на 8 одсто.

РО за просвету Народне странке Београд