Народна странка

Повереништво Народне странке у Крагујевцу oсудило је политички притисак на новинарку Јованку Николић и независни крагујевачки портал “Глас Шумадије”

Повереништво Народне странке у Крагујевцу oсудило је политички притисак на новинарку Јованку Николић и независни крагујевачки портал “Глас Шумадије”

Повереништво Градског одбора Народне странке у Крагујевцу најоштрије осуђује још један пример притиска на медијске слободе који држава и локална власт врше на портал „Глас Шумадије“.  По трећи пут, једино независно гласило у Крагујевцу, трпи притиске отварањем истраге против главне уреднице овог портала, госпође Јованке Маровић. Тиме се наставља четворогодишњи политички погром ове угледне новинарке, бивше директорке Радио-телевизије Крагујевац (РТК). Иако је прошло четири године откако није директор локалне телевизије, поново је испитивана за привредни прекршај којим је „наводно“ оштетила тренутно пословање ове медијске куће. Случај је пријавила садашња директорка РТК Јелена Вуковић, иначе припадница СНС -а.

На овај начин, наставља се константни и бесомучни притисак на објективно и професионално новинарство. Циљ је апсолутна контрола медија у нашем граду, а по обрасцу који спроводи напредњачка власт у Србији, која подразумева централизацију средстава јавног информисања у рукама политичких СНС моћника, сматра Повереништво Народне странке и подсећа да се у овом тренутку Крагујевац практично налази у медијском мраку, са тек по којом искром светлости, какав је управо потал „Глас шумадије“.

Док остали медији у Крагујевцу, четврту годину за редом, не добијају ни динар РТК се противно свим важећим законима тренутно налази у власништву локалне самоуправе и финансира се субвенцијама из градског буџета. Тако су током 2017. године ове субвенције обезбеђене скидањем средстава са позиција предшколског, основног и средњег образовања и васпитања. То значи да се новац за одржавање „напредне“ медијске слике узима из џепова наших суграђана.

Повереништво Народне странке сматра да се у овом случају несумњиво ради о притиску полиције, која по налогу власти по трећи пут испитује исту ствар против госпође Јованке Маровић. Пружамо пуну подршку госпођи Јованки Маровић у борби за одбрану својих права и у борби за објективно и слободно информисање које нам је свима у Крагујевцу и Србији потребно.