Народна странка

Народна странка Петровац на Млави: Уместо у хуманитарне сврхе, власт потрошила више од два милиона на новогодишњу расвету

Народна странка Петровац на Млави: Уместо у хуманитарне сврхе, власт потрошила више од два милиона на новогодишњу расвету

Нагли долазак топлих дана нас је инспирисао да размишљамо о чему другом него о  Новој години. Локална власт није жалила средстава да украси наш град за време последњих новогодишњих празника. На куповину новогодишње расвете потрошено је 2.499.000 динара (без ПДВ-а), а на изнајмљивање исте 1.000.000 динара (без ПДВ-а).

Понуду на обе јавне набавке (куповина и изнајмљивање) је поднела, као што смо то до сада већ научили, само једна фирма. Иначе, град у коме се налази седиште фирме која је била једини понуђач, није потрошио никаква средства у ове сврхе.

Једна од главних атракција овог украшавања био је „оркестар“ сачињен од 4 музичара - фигуре снешка. Веома је интересантно то што су 2 члана „оркестра“ купљена („саксофониста“ и „виолончелиста“), а два су изнајмљена („трубач“ и „добошар“). Изгледа да комисија за спровођење ових јавних набавки није имала довољно општег музичког образовања, па је вероватно случајно поделила „оркестар“. То практично значи да ће локална власт бити приморана да за сваку следећу Нову годину изнајми недостајућа два члана како би оркестар био комплетан или да се уместо квартета задовољимо дуетом - што је мање вероватно.

Такође је занимљиво да су на веб сајту понуђача у редовној понуди наведени сви декоративни елементи из обе набавке са одговарајућим ценама. У опису сваког је наведено - „цена сезонског изнајмљивања фигура је 40 одсто вредности фигуре“. Једноставним сабирањем долазимо до вредности од 430.400 динара (без ПДВ-а) за вредност изнајмљивања предвиђених украсних елемената. Наравно да постоје и додатни трошкови (превоз, монтажа, повезивање) али је мало вероватно да они могу да чине разлику до 1.000.000 динара.

На исти начин се врло лако може израчунати да вредност купљене декорације (према ценама са веб сајта) износи 1.171.000 динара (без ПДВ-а). Опет долазимо до потенцијалног проблема оправданости пратећих трошкова који чине разлику до 2.499.000 динара.
Проблем представља и то што је новац утрошен у време највећих ограничења у погледу кретања и окупљања грађана, када је наш град био украшен, али празан. Много већи градови (територијално и економски) баш због стања у коме се читава држава налазила, нису трошили новац на новогодишње украшавање. Већина градова је средства предвиђена за ове намене (иако су унапред била опредељена), у складу са тадашњом ситуацијом, преусмерила за неке много значајније потребе.

Можда је потрошених 30.000 евра могло да буде искоришћено на неки други начин који би више одговарао тадашњим друштвеним околностима и суштини новогодишњих празника - као помоћ социјално најугроженијима или у хуманитарне намене. Много прикладнија је била организована активност у којој су грађани и локалне фирме учествовали у украшавању скромне новогодишње јелке и на тај начин својим донацијама некоме заиста помогли. Нажалост, овај догађај је остао у сенци беспотребне набавке и изнајмљивања новогодишње декорације у чему највећу корист изгледа ипак нису имали наши суграђани.

Народна странка Петровац на Млави