Народна странка

Народна странка Петровац на Млави: Суграђани више да размишљају о заштити животне средине

Народна странка Петровац на Млави: Суграђани више да размишљају о заштити животне средине

Дана 06. јануара 2015. године Влада Републике Србије донела је "Уредбу о утврђивању Регионалног просторног плана за подручје Подунавског и Браничевског управног округа". У том документу се, поред осталог, наводи како је Сектор за геологију и рударство Министарства рударства и енергетике одобрио извођење више геолошких истраживања минералних ресурса на поменутом подручју. За становнике наше општине посебно је занимљиво одобрење компанији "Авала ресоурцес ДОО" за геолошко истраживање сировина злата и пратећих метала на локалитету Ждрело. То значи да је подручје и наше општине постало место потенцијалне експлоатације рудних налазишта. Из скорашњих дешавања на територији општине Лозница можемо закључити како су истраживања припремна фаза за експлоатацију налазишта.

Зашто је наша држава изненада постала тако привлачна за експлоатацију рудних налазишта. Суштина је врло једноставна и тиче се наравно - новца. На пример, Немачка има највеће резерве руде литијума у Европи, али нема ниједан рудник за експлоатацију овог метала. Пошто Немачка држава има веома строге законе о заштити животне средине, потребно је уложити велика додатна новчана средства у технологију експлоатације како би се исти испоштовали. То доводи до економске неисплативости поступка издвајања и прераде у датим условима. Зато постоје европске колоније.

Наша држава такође има Закон о заштити животне средине, али његова примена није тако строга. Та примена је више ствар договора, те је веома важно са ким се договарате и "како" се договарате - да ли ћете се "захвалити" унапред, или након закљученог посла. Зато су у нашој земљи експлоатација и издвајање минералних ресурса економски исплативи јер нема улагања у поступке и средства за додатну заштиту животне средине. Још ако као страни улагач изговорите чувену магичну реченицу - "ми отварамо нова радна места", све ће вам бити дозвољено. Потврду наведеног можемо видети на примеру градова - Бор и Мајданпек. Нажалост, постајемо класична колонија великих светских компанија која ће послужити једино као извор јефтине радне снаге и природних ресурса.

Проблем за који смо мислили да се дешава неком другом далеко од нас, приближава се и нашим домовима. Можда мислите да су Ждрело, Бистрица и Мелница још увек довољно далеко? Сачекаћете багере у дворишту? Добро погледајте карту са званичног сајта Министарства рударства и енергетике у прилогу овог текста (https://gis.mre.gov.rs/visios/Srbija). Загађење животне средине се не може изоловати или ограничити само на одређеном подручју. Оно се неконтролисано шири кроз поџемне водотокове, ваздушне струје, земљиште. Када вода, ваздух и храна постану неповратно загађени - шта нам преостаје? Колико наш државни врх није свестан озбиљности тренутне ситуације говори чињеница да се сваком организованом или појединачном покушају одбране здраве животне средине - приписују политички мотиви.

Веома је збуњујуће то што се организације чије су активности најуже везане за очување здраве животне средине уопште не оглашавају поводом актуелних дешавања на државном и локалном нивоу. Првенствено мислимо на удружења извиђача, ловаца, риболоваца, планинара. Да ли извор финансирања мора да утиче и на начин размишљања?

Намера нам је да подстакнемо наше суграђане на превентивно размишљање о овим проблемима док је још могуће законски и легитимно реаговати. Да се не би, када већ буде касно, препознавали у изјави нашег председника државе - "Када предузимате нешто не можете увек да задовољите све интересе, али немамо право да уништавамо животе већег.

Народна странка Петровац на Млави