Народна странка

Народна странка Панчево: Градски превоз на појединим релацијама и даље катастрофалан

Народна странка Панчево: Градски превоз на појединим релацијама и даље катастрофалан

Након серије текстова о проблемима у јавном превозу у граду, и директног разговора са путницима који редовно користе услуге Пантранспорта, Градски одбор Народне странке Панчево дошао је до неколико закључака.

И поред тога што су из актуелне градске власти најављивали да ће приватно-јавно партнерство довести до побољшања јавног превоза, то се није десило. Напротив, превоз је на неким релацијама постао лошији.

Пантранспорт је укинуо поласке "тројке" радним даном после 16.00 часова. Подсећамо да је у "тројци" увек било путника у оба смера. 

Ово укидање је многе који су користили јавни превоз ставило у ситуацију да не могу да се врате и оду на посао, деца из школе или да оду на трениг, шетњу градом. 

Изговор да могу да користе поласке за Глогоњ је лицемеран јер ти поласци не задовољавају потребе путника, пре свега зато што их је мало са великим временским размаком измађу два поласка, и зато што крећу са аутобуске станице, а самим тим путници морају да пешаче и по неколико километара да би ушли у аутобус.

Укидањем тројке дошло је до стварања велике гужве на Јабучком путу и даље према Јабуци. Сада та деоница подсећа на Ибарску магистралу у најгорим данима пре пуштања ауто-пута. 

Повећање броја возила на путу директно је проузроковало и повећање саобраћајних инцидената. Безбедност саобраћаја је доведена у питање. 

Чудно је да нико од надлежних не реагује на ове чињенице, пре свега већник за саобраћај, саобраћајна инспекција и полиција. Још један од проблема представља спајање више полазака и то на неколико линија, као што се дешава да споје четрнаестицу са поласцима за Б. Брестовац и Иваново, док за Београд спајају поласке за Главну станицу и Дунав станицу. Све то није у складу са законом о друмском превозу. Надлежни на то не реагују. Посебна прича је понашање појединих возача који намерно неће да стану путнику на станици, већ једноставно пројуре.

Путници се често сусрећу са рели-вожњом одређених возача и непоштовањем времена пролаза кроз успутне станице, тако да се  често дешава да путник не стигне да уђе у аутобус који је отишао много раније у односу на предвиђено и уобичајно време. 

Диспечар и шеф саобраћаја на пријаве путника због понашања возача не реагују, а некоректно понашање се наставља.

Уколико се актуелни проблеми не реше у кратком року ГрО Народне странке Панчево ће кренути са прикупљањем потписа за петицију са захтевима за решавање ових проблема.

Радомир Орловић
члан Градског одбора Народне странке Панчево