Народна странка

Народна странка Ниш: ''СНС синдикат'' - Притисци и уцене за једне, а за друге измишљена радна места у Градској управи

Народна странка Ниш: ''СНС синдикат'' - Притисци и уцене за једне, а за друге измишљена радна места у Градској управи

Након недавног саопштења Народне странке у којем наш правни тим нуди бесплатне правне савете обесправљеним радницима запосленим у јавном сектору, талас "проблематичних" постављења и смењивања функционера, те запошљавња радника у Градској управи се не стишава.

Тако смо ових дана читали вест да је председник Синдиката Градске управе изненада смењен са функције коју је обављао 12 година и то од стране ''врха'' са седиштем у Београду. Његова смена уследила је само месец дана након што је синдикат који води стао на страну радника које заступа указаваши на неправилности у раду начелнице Управе за грађевинарство, против које је поднео и кривичну пријаву због непоштовања епидемиолошких мера. Иако се председник синдиката о томе није детаљно изјашњавао (као разлог смене помиње се чланарина), чини се да је управо подигнути глас против начелнице вероватно био разлог смене.

Поруке и сведочења запослених у градској управи које су ових дана стизали до Народне странке, а које упозоравају на формирање својеврсног ''СНС Синдиката'', само потврђују сву дубину организационог очаја и институционалног пада актуелног руководства града.

Сама идеја као и настојања да се ''сви и све'' подведе под капут само једне политичке партије довешће срећом и до њеног логичног завршетка, као што је довело до краја и краха и све остале сличне тоталитарне политичке организације из прошлог века.

И док се са једне стране смењују функционери и шиканирају радници уз претње отказима јер указују на неправилности у раду градских институција, са друге стране протеклих месеци кабинет градоначелнице постао је између осталог и центар за "измишљање радних места".

Класичан пример злоупотребе је онај у којем "партијски радници" без уговора о раду долазе редовно на посао и званично се обраћају јавности и пословним партнерима у име кабинета у којем раде. Колико су, како и где примали плату, односно како су и на основу чега били награђени за тај рад, остаје непознаница за јавност.

Из кабинета градоначелнице тако имамо пример да једна особа за неколико месеци промени и по неколико радних места, попут рецимо њене портпаролке, коју су, чини се, коначно ипак успели да "удоме" да прима плату у једном ЈП, иако је на јавни имиџ саме градоначелнице углавном негативно утицала својим неумесним изјавама и објавама са друштвених мрежа.

Правни тим Народне странке у Нишу наставиће борбу против притисака на запослене у Градској управи који указују на неправилности у раду градских функционера. Још једном их охрабрујемо да нам се јаве путем мејла: [email protected]

Народна странка Ниш