Народна странка

Народна странка Сомбор: Покренути јавну расправу о мигрантима

Народна странка Сомбор: Покренути јавну расправу о мигрантима

Питање миграната у Сомбору постаје алармантно, барем судећи по све чешћим расправама на друштвеним мрежама и порталима, а претпрошле суботе је истим поводом, организован и протест наших суграђана. Ослушкујући јавна разматрања уочавамо поларизована становишта - од крајње десничарских до левичарских, афирмативних ставова о мигранатима.

Посматрајући ово питање крајње објективно и политички одговорно, морамо прихватити чињеницу да су грађани са суботњег протеста послали јасну поруку локалним властима и локалној полицијској управи, указавши на то да је питање миграната у граду пре свега безбедносни проблем, из којег произлазе реална забринутост и страх за сутрашњицу Сомбора. Са друге стране, имајући у виду мултикултуралност и мултиетичност града, поједини ставови либералне опције могли би исто тако, бити прихватљиви.  

Уколико прихватимо да је ово дефинитивно, безбедносно питање, Народна странка Сомбор у име свих грађана, износи предлоге локалним властима као увод у покушај решавања овог комплексног питања. С обзиром на потребан период за припремне радње, у оперативном и техничком смислу, сматрамо да би се већ од 1. октобра могло ући у реализацију предлога.

Предлажемо локалној самоуправи да отвори јавну расправу уз присуство свих медија, где би били присутни представници локалне власти (градоначелник, председник СО Сомбор), покрајински и републички посланици из нашег града, представници СУП-а Сомбор, (начелник полицијске управе), представник Комесаријата за избеглице и миграције (са мандатом именовања и представника миграната), и Народна странка Сомбор, као иницијатор овога предлога (у свој трочлани тим Народна странка би увела и представнике два поларизована становишта).

Народна странка сматра да би оваква јавна расправа резултирала закључцима који би могли постати основ за решавање овог проблема, као и одговорима на то да ли се постојећа законска регулатива по овом питању примењује у Сомбору. Због мале надлежности локалне самоуправе у вези са законском иницијативом, све ово подразумева квалитетну координацију, од локалне самоуправе до републичког нивоа.

У суштини, основна идеја водиља иницирања јавне расправе је да доведе до тога да се уоче проблеми у спровођењу државне стратегије у вези са решавањем питања миграната, да испливају на површину разлози због којих се ти проблеми јављају и да се да допринос настојањима да у будућности ти разлози буду отклоњени.

Надамо се да у локалној самоуправи и градској полицијској управи постоји слух за овај предлог, зато што је инициран у име свих грађана, без икаквих политичких конотација, а за добробит свих.

 

Народна странка Сомбор