Народна странка

Народна странка Смедерево: Жене на селу у најтежем положају, најмање се води рачуна о њиховим правима

Народна странка Смедерево: Жене на селу у најтежем положају, најмање се води рачуна о њиховим правима

Народна странка Смедерево честитала је данас женама Светски дан сеоских жена поруком да не дозволе да ико ускраћује њихово право на слободу мишљења и говора.

Жене Народне странке Смедерево истичу да се мора разговарати свуда и са свима о равноправности жена на сеоским подручјима и бранити теза да је Уставом Србије загарантована право сваког бића да живи у друштву једнаких могућности, као и да се морају едуковати они који о томе недовољно знају.

Данашњи дан, 15. октобар, установљен је као Светски дан сеоских жена на Конференцији жена УН у Пекингу 1995. године, када се и наша влада обавезала да женама на селу обезбеди равноправан приступ и потпуно учешће у структурама власти и учини видљивим њихове потребе и могућности у креирању развојних политика села.

Какво је реално стање, показао је извештај о положају жена на селу, које су саставиле чланице неформалне мреже која се бави положајем жена на селу у организацији UN Women.

У резимеу извештаја наводи се да су жене са села вишеструко дискриминисане, да не учествују равноправно у позицијама власти и у доношењу одлука на свим нивоима и немају адекватан приступ здравству, образовању, социјалним и другим услугама, финансијским и другим средствима.

 

Народна странка Смедерево