Народна странка

Народна странка Сента: Полиција спроводи одмазду над грађанима који су протестовали

Народна странка Сента: Полиција спроводи одмазду над грађанима који су протестовали

Општински одбори Народне странке Сента и Демократска заједница војвођанских Мађара осуђују инструментализацију полиције у политичке сврхе од стране владајућег режима, изјавила је данас председница сенћанског одбора Народне странке Наташа Адеми.

Бројни Сенћани данас су добили прекршајне пријаве због учешћа у блокади моста одржаној прошле суботе, а новинарка и еколошка активисткиња Мина Делић, која је присуствовала протесту, без икаквог основа терети се да је организатор блокаде.  

Најоштрије осуђујемо овај вид одмазде према грађанима који су само користили своје право на мирно и спонтано окупљање.

Мирни протести и грађанска непослушност у сваком демократском друштву представљају легитиман вид изражавања незадовољства и борбе за грађанска права.

Актуелна власт је доношењем штетних закона и свесрдном подршком пројекту отварања рудника литијума, угрозила право великог броја грађана на здраву животну средину, што је између осталог загарантовано и чланом 74. Устава Србије.

Осуђујемо и крајње непрофесионалан начин опхођења полиције према грађанима током њиховог легитимисања након одржане блокаде.

Том приликом легитимисан је и председник ДЗВМ-а Арон Чонка, коме су се присутни неидентификовани полицајци обратили са: „Ало, дечко, имаш ли личну карту?".

Овај начин комуникације са грађанима не само да није у складу са правилима службе, већ упућује и на непостојање елементарне културе понашања представника МУП-а.

Грађанима који су добили прекршајне пријаве саветујемо да не плаћају казне за прекршаје које нису учинили, јер им није на лицу места предочено да их чине, као што закон налаже, већ да се по пријему исте обрате Прекршајном суду у Сенти, са захтевом за судско одлучивање.

Наиме, полиција се у оквиру прекршајних пријава позива на фотографије, што значи да су користили недозвољена средства за снимање и препознавање лица. У Србији се такве фотографије и снимци могу користити само на месту где постоји знак и обавештење да су на датој јавној површини постављене камере.

Властима поручујемо да се нисмо уплашили и да нећемо устукнути пред застрашивањем, већ напротив, све ово нам даје још већу снагу да се боримо за своја права и за промене које су неопходне нашем друштву.

 

Наташа Адеми
председница Општинског одбора Народне странке Сента