Народна странка

Народна странка Нови Сад: Пожар на градској депонији је угашен, али проблем није решен

Народна странка Нови Сад: Пожар на градској депонији је угашен, али проблем није решен

На улазу у Нови Сад јуче није могао да се види највећи еколошки проблем града јер је густ дим покрио не само градску депонију на којој је други пут за годину дана избио пожар, већ и цело насеље које се налази у околини.

Док градоначелник Новог Сада Милош Вучевић гледа како и на који начин да се рушењем СПЕНС-а домогне још једног грађевинског земљишта у центру града, приградска насеља бивају потпуно запостављена.

Пожар је угашен али проблем није решен, тако се бавимо последицом али не и узроком.

Непријатни мириси у овом делу града јесу проблем, али оно што је алармантно јесте утицај на квалитет живота и здравље људи.

Грађани се свакодневно жале на испаравања штетних гасова и проблеме које они проузрокују али садашњој власти очигледно решавање проблема депоније није приоритет.

Депонијски гас, који садржи метан, у свим развијеним земљама се користи за добијање струје, док код нас још увек на власти нема компетентних људи који ће моћи да га искористе.

Обећања да ће градска депонија постати регионална ће ублажити проблем и то је одавно у плану, али то се може чути само пред изборе када “мештани Клисе", како их они називају, одједном постају грађани Новог Сада.

Новосађани не смеју да се деле на грађане првог и другог реда ма колико били удаљени од центра града и свима морају да се обезбеде нормални услови за живот.

Народна странка истиче да је овај пожар само упозорење и градска депонија мора хитно да добије статус регионалне депоније јер то у пракси и јесте.

Потребно је модернизовати стандарде који се нису мењали од настанка депоније, јер су они давно превазиђени, и изградити постројења за прераду отпадних вода које се усмеравају на мелиорациони слив Врбак и неразвијену канализациону мрежу и тиме додатно загађују околину.

Док се грађани Клисе гуше у диму и непријатним мирисима депоније, они који би требало да се баве решавањем њиховог проблема се гуше у новцу, размишљајући само о стварима које могу да им донесу личну материјалну корист.

 

Члан повереништва Народне странке за Нови Сад
Немања Кнежевић