Народна странка

Народна странка Ниш: Власт најављује „златно доба“ док народ грца у беди

Народна странка Ниш: Власт најављује „златно доба“ док народ грца у беди

Заиста је лепо гледати представнике власти у Србији, па и Нишу, како са телевизијских екрана засипају гледаоце статистикама о незадрживом напретку и траже још само мало стрпљења јер ево, идуће године већ, почиње ''златно доба'' за све нас, и верујуће и неверујуће.

Тако је крајем прошле недеље, на гостовању на НТВ-у, градоначелник Ниша пустио у етар сијасет различитих информација, на које је немогуће одговорити уколико и сами немате приступ локалним телевизијским кућама. Пробаћемо ипак, да на пар њих одговоримо на овај начин, путем саопштења, за које се надамо да ће објавити бар неки од локалних електронских медија, још увек слободних, док пореске инспекције не буду одлучиле другачије.

Градоначелник нас је у свом интервјуу још једном подсетио да власт под политиком заправо подразумева игру ''на све или ништа'', где победници добијају бланко мандат за сопствене привилегије а грађани дугове, отказе и катастрофалну комуналну ситуацију.

На примеру финансијских извештаја ЈКП Паркинг сервис, који је на пажљиво темпираној ''позитивној нули'', стиче се поражавајући утисак да јавна предузећа у Нишу служе само за плате оних који су тамо запослени. Од 332 милиона динара профита овог предузећа (податак из 2017.год.), нешто више од 190 милиона одлази на плате запослених, док за период Јануар-Јун (2018.год.) на профит од 152 милиона, издаци за плате су 96 милиона. „Копи-пејст“ ситуација је када се погледа и буџет града.

Градоначелник је недавно обећао развојни буџет, но у то је тешко поверовати ако посматрамо наведену праксу. Од њега смо у поменутом интервјуу такође чули и да ће Ниш добити подземне и надземне гараже (у шта не сумњамо) и да Паркинг сервис заправо ту улаже своје приходе од бројних казни које наплаћује. Ипак, наше питање је хоће ли то бити у интересу грађана?

С обзиром да су наведене локације гаража врло специфичне, желимо да знамо, хоће ли паркинг поред здравствених институција бити бесплатан (јер би морао бити) и ако неће - због чега неће?! Најзад, кључно питање, ако ће ипак ''бити пара у буџету'', зашто се тражи јавно-приватно партнерство?! Можда људима на власти више ништа није чудно, али из такве поставке ствари просто произилази закључак да је ''партнер'', који ће закупити јавне површине на 99 година, унапред познат и да је на помолу још једна велика злоупотреба.

Градоначелнику смо иначе недавно пожелели брз опоравак од повреда задобијених у последњем Косовском боју у којем је учествовао, и очигледно је да су наше жеље биле веома делотворне пошто се из његовог гостовања на НТВ-у дало јасно приметити да ''ране из боја'', срећом, заиста и нису биле озбиљне. Подсећамо грађане, Клинички центар Ниш је тада експресно прегледао нашег градоначелника, надамо се такође о трошку нишких пореских обвезника. Остаје међутим отворено питање да ли је притом коришћена иста она дијагностичка опрема која је месецима недоступна за ''обичне'' грађане који помоћ траже у поменутој установи или је у питању била чувена ''одокативна'' метода, толико згодна и пожељна када је у питању категорија стицања лаких политичких поена на домаћем терену?

 

Повереништво Народне странке у Нишу