Народна странка

Народна странка Крагујевац: Тржница преживела бомбардовање, али не и садашњу градску власт

Народна странка Крагујевац: Тржница преживела бомбардовање, али не и садашњу градску власт

Прошло је тачно две године како је Градски одбор Народне странке поднео кривичну пријаву против свих одговорних за радове на реконструкцији зграде Градске тржнице, од инвеститора преко извођача радова, као и лица ангажованог за вршење стручног надзора над извођењем радова.

Основано сумњамо да се приликом извођења радова на реконструкцији Градске тржнице, са израдом надстрешнице и подземне гараже, одступило од урбанистичких услова градње и да нису поштована правила струке у смислу важећих стандарда и техничких прописа, што је за последицу имало урушавање дела зида објекта од посебне вредности, који је важан део културно-градитељског наслеђа града и предмет је посебне заштите Завода за заштиту споменика културе.

Наиме, без детаљних инжењерско-геолошких истраживања терена и геостатичких прорачуна,  приликом градње подземне гараже, а што је Народна странка захтевала и пре него што је започета реконструкција, није могао да се обезбеди темељ суседног објекта, односно Градске тржнице.

Међутим, геомеханички елаборат и урбанистички пројекат од инвеститора није ни захтеван, након што су у Градској управи, види чуда, изменили локацијске услове и променили план детаљне регулације.

Одговор, нити било какву реакцију, нисмо добили до данашњег дана.

Наравно, то би било недопустиво у било којој системски уређеној земљи, где се поштују закони, али у садашњој и оваквој Србији, после десет година СНС власти, све је могуће, јер су пред  законом сви једнаки, али опет неки „једнакији“.

Тренутно не постоји политичка воља да се поступи по нашој кривичној пријави, а једина добра ствар је што она није одбачена, јер је добро утемељена, а када дође до промене овог накарадног система у држави и кад се створе услови, неко ће морати да сноси последице.

Иако сада глуми дистанцираност, господин Дашић је, у складу са својом тадашњом позицијом, и те како био укључен у процес одлучивања и одобравања овог пројекта.

Такође, господин Дашић је био упознат и са чињеницом  да је у ову сврху узет кредит од 2,5 милиона евра, за чије обезбеђење је над зградом Тржнице стављена хипотека и чије су прве рате стигле на наплату, а објекат није ни близу приведен намени.

Ето још једног у низу показатеља катастрофалног односа градске власти према јавним финансијама и новцу грађана града Крагујевца.

Градски одбор Народне странке предлагао је да се реконструкција одложи за нека боља времена, као и да се посао повери фирми која има искуства у реконструкцији оваквих објеката.

Једна од опција коју смо предложили је да се пијаца измести на простор касарне „Радомир Путник“, где има довољно места за једну велику савремену пијацу, са свим потребним пратећим објектима, као и за једну велику подземно - надземну гаражу.

Истовремено, простор око Тржнице и Милошевог венца постао би пешачка зона, јер је културно добро од националног значаја и као такав може имати велику културно-туристичку улогу у развоју града.

То је наша Скадарлија, Башчаршија, Монмартр и он би требало да буде повезан не само са оним чиме треба Крагујевац да се поноси, позориштем и Првом гимназијом, већ и са Кнежевим арсеналом, где би требало да буду смештене све институције културе.

Поражавајућа и трагична је чињеница да је објекат Тржнице, који је саграђен 1929. године, преживео немачку окупацију и касније бомбардовање али, нажалост, није могао и актуелну градску власт и њене „сјајне“ идеје.

Сведоци смо ових дана да градска власт, читај владајућа странка у овом граду, има важнија посла, „бистрећи“ међудржавну и геостратешку политику, све у жељи да се додвори великом вођи, а уништен град који остављају за собом их нимало не занима.

На крају, поведени случајем Тржнице, те реконструкцијом градских фасада и стањем градских улица, „позивамо и молимо“ градске власти да више не улазе у амбициозне пројекте реновирања објеката у Крагујевцу, јер не смемо ни да помислимо шта би било да се крене, којим случајем, са реновирањем Прве крагујевачке гимназије, зграде Милошевог конака, зграде Окружног суда…

Све говори да је једино решење у томе да опозиција позове Крагујевчанке и Крагујевчане на протесте и тако "погура" механизме за утврђивање одговорности у вези са тренутним стањем и будућношћу Градске тржнице.

 

Градски одбор Народне странке Крагујевац