Народна странка

Народна странка Крагујевац: Зелена иницијатива као параван за нерад и анархију

Народна странка Крагујевац: Зелена иницијатива као параван за нерад и анархију

Ових дана смо могли чути за иницијативу градских власти и градоначелника Николе Дашића, којом се забрањује градња нових објеката без садње дрвећа.

Неко ко није становник овог града, помислио би, на основу ове и сличних иницијатива и акција, да је код нас на власти нека од европских зелених странака или политичких покрета са истакнутим еколошким усмерењем.

Наравно, истина је другачија, а наведене иницијативе и акције служе само као димна завеса за нерад и анархију градске власти и нуде искривљену слику нашег девастираног града.

Градски одбор Народне странке Крагујевац подржава овакву идеју и замисао, али тек ако је у склопу системске стратегије за решавање проблема рапидне новоградње која постепено доводи до уништавања старог језгра града, као и до подизања нивоа загађења, буке и осталих пратећих негативних ефеката.

Развој једног града не може да се заустави, али исто тако неопходно је да одговорна градска власт, кроз примену одговарајућих мера, усмерава тај развој ка изградњи добро пројектованих градских насеља са пратећом инфраструктуром, а чији су саставни делови зелене површине са дрворедима.

Без такве стратегије и конкретних решења за наведени проблем, овакве мере имају само палијативни карактер у светлу развоја нашег града.

Без јасне стратегије, читајући текст вести, становник овог града би могао да закључи да ће, рецимо, инвеститор кроз куповину неколико садница врло лако решити свој проблем нелегалне градње или да ће, пак, за десетину садница у Шумарицама, моћи слободно да гради на неком од градских паркова!?

Доношење такве стратегије би некој компетентној и одговорној градској власти био приоритет, али не и нашој, која се, бави променама козметичке природе, као што су фарбање ограда или садња дрвећа, чега смо сведоци ових дана.

Ризикујући да будемо превише сликовити, а желећи да укажемо на реалне проблеме, препоручујемо градским властима да, кад се већ баве фарбањем ограда, префарбају ограду око упропаштене градске тржнице, која већ годинама стоји око напуштеног градилишта и очигледно неће скорије бити уклоњена.

Што се садница, пак, тиче, довољно је да посаде по једну у сваку од рупа у асфалту на изрованим крагујевачким улицама и имаће прашуму у центру града.

Градски одбор Народне странке Крагујевац је већ упозоравао на катастрофалан урбанистички приступ градских власти овом проблему.

Уместо јасних одговора представника локалне самоуправе, на делу имамо наставак старе политике која ће, ако се овакав лош тренд настави, у коначници довести до губљења идентитета старог Крагујевца и све мањих зелених површина, која су „плућа“ једног града.

 

Градски одбор Народне странке Крагујевац