Народна странка

Народна странка Крагујевац: Власт запомаже уместо да ради, буџет кројен аматерски

Народна странка Крагујевац: Власт запомаже уместо да ради, буџет кројен аматерски

Градски одбор Народне странке Крагујевац сматра да предлог градског буџета за 2022. годину на основу планираних капиталних инвестиција указује да ће то бити рецесиони, а не развојни буџет.

Планирани капитални издаци указују да градска власт у својим стратешким плановима нема изградњу нових школа, Домова здравља, вртића, ФИЛУМ-а, Народне библиотеке итд. У недостатку озбиљних капиталних улагања у насушне градске пројекте, власт настоји да лош резултат на том пољу компензује кроз санације и реконструкције, а без улагања у значајне инфраструктурне пројекте, који би побољшали услове живота наших суграђана.

У прилог оваквом антиразвојном карактеру буџета за 2022. годину сведочи и изјава Градског већника за финансије Ненада Станишића да “Крагујевац нема снаге за веће инвестиције”.

Заиста не можемо да нађемо оправдања да град који је привредни, индустријски, здравствени, просветни, културни и спортски центар региона и којем гравитира велики број становника, нема капацитета да започне са реализацијом озбиљнијих инвестиција.

Поражавајуће је да је и део започетих инвестиција обавијен нетранспарентном реализацијом и пробијањем рокова за извођење радова. Прави пример аматерског приступа у овој сфери представља сраман однос градских власти према реконструкцији зграде Градске тржнице. У погледу кредитних задужења у циљу реализације капиталних пројеката, желимо да подсетимо грађане да је део кредита из Европске банке за обнову и развој намењен изградњи аутобуске станице на простору “Заставиног сервиса” и даље нереализован. Упитна је била и сама локација изабрана за ову сврху, обзиром на место где се деценијама налази постојећа аутобуска станица. Такође, скупа инвестиција у изградњу јавне гараже у Улици Кнеза Милоша показује се као нерентабилна, упркос хвалисању градских власти о њеној корисности за град.

Уместо запомагања како се нема снаге за озбиљније капиталне пројекте, Народна странка указује да је неопходно на одговоран и домаћински начин водити јавне финансије града и започете пројекте реализовати у задатом року, на основу темељно припремљених пројеката осмишљених од компетентних стручњака.

У супротном, и даље ће се наставити са маргинализацијом Крагујевца, уз енормно плаћање пенала по основу неизвршених обавеза.

Уместо увећања средстава намењених капиталним пројектима, град континуирано увећава плаћања по судским споровима, која су у току текуће године другим ребалансом буџета достигла износ од огромних 420 милиона динара, при чему су та средства одговорнијим управљањем могла да се употребе у циљу развоја града.

 

Градски одбор Народне странке Крагујевац