Народна странка

Народна странка Крушевац: Самовоља директорке и вређање радника у ЈКП Крушевац

Народна странка Крушевац: Самовоља директорке и вређање радника у ЈКП Крушевац

Градском одбору Народне странке Крушевац прослеђена су три писма запослених у Јавном комуналном предузећу „Крушевац”, која се односе на нову систематизацију и потписивање колективног уговора у том предузећу. Запослени тврде да су ти уговори незаконити.

Прво писмо су они упутили градоначелници, обавештавајући је о својим проблемима. Када су увидели да су институције у нашем граду приватизоване и политизоване, покушали су још једном, па су друго писмо упутили свим функционерима градске управе. На крају, када су се уверили да нико из власти неће ни да их саслуша, а камоли да им помогне, упутили су треће писмо Народној странци, како бисмо са њим упознали јавност.  

Радници су у писмима оптужили директорку ЈКП „Крушевац“ Снежану Радојковић да је за разлику од свих претходних директора који су договарали систематизацију јавно на колегијумима, она са уским кругом својих сарадника систематизацију договорила тајно и без знања осталих запослених.

Тврде да се кадрови у новој систематизацији распоређују на основу личних симпатија директорке, а не на основу стручности, што, како су навели, даље доводи до нарушавања међуљудских односа, али и лошег функционисања организације рада овог јавног предузећа.

Указују на незаконито повећање коефицијента у новој систематизацији управо за наведене запослене раднике који су блиски директорки, јер немају одговарајућу стручну спрему за одобрени предлог коефицијента у новој систематизацији и да на тај начин градска управа свесно подржава кршење закона.

Како наводе, проблем са новом систематизацијом коју је потписала директорка овог јавног предузећа је и у томе што је омогућено да запослени радници блиски њој самој добију повећан коефицијент због  фингираног ”рада у најтежим условима”, и по новој систематизацији је омогућено да запослени радници са средњом школом имају коефицијент за плате као да имају факултет, а додатно су сами себи управо они доделили неутемељено повећање од 20 одсто на плату, само зато што су блиски директорки.

Незадовољни радници наводе и да се неквалификовани кадрови постављају на руководећа места на основу личних симпатија директорке или личних односа, а не на основу стручности.

Изражавају сумњу у законитост јавних набавки, малверзације око набавке резервних делова, као и злоупотребу службеног положаја од стране директорке и њених блиских сарадника.

Незадовољни радници тврде и да директорка виче на запослене, као и да их вређа најгорим изразима. Радници указују и на селективан однос директорке према запосленима у зависности од личних симпатија, кажу да се решења за прековремени рад углавном издају само запосленима који су лојални директорки, као и плаћена одсуства и наглашавају више пута неисказану солидарност и помоћ дотичне у најтежим животним трагедијама сопствених радника.

Дакле, на основу њихових тврдњи, ови радници изражавају озбиљну сумњу у законитост комплетног пословања овог јавног предузећа под руководством Снежане Радојковић и тврде да нова систематизација уопште није у складу са претходним постојећим колективним уговором.

Градоначелница је, међутим, потписала нови колективни уговор, иако су је запослени упозоравали на његове штетне последице.

Имам моралну обавезу да јавност упознам са проблемима који муче запослене у Јавном комуналном предузећу „Крушевац“.

Надам се да ће обавештавање јавности о овим проблемима утицати на градску управу и на градоначелницу, како би решили проблеме радника.

 

Предраг Петронијевић
члан Градског одбора Народне странке Крушевац