Народна странка

Народна странка Бор: Град презадужен, јавни сектор на коленима

Народна странка Бор: Град презадужен, јавни сектор на коленима

Председник Градског одбора Народне странке Бор Драган Марковић изјавио је да Бор постаје презадужен град и да је јавни сектор на коленима.

„Дневни ред седнице Скупштине града Бора још један је показатељ како функционише градска власт и у ком смеру води Бор“, рекао је Марковић.

Марковић је додао да Предлог одлуке о завршном рачуну  буџета града Бора за 2020. годину јасно показује да су њихове лепе приче о инвестицијама, о развоју свега и свачега, само мртво слово на папиру.

„Пројектовани буџет за 2020. годину износио је  3,226 милијарди динара. Хвалио се градоначелник Миликић да је буџет урађен у договору са грађанима и припреман шест месеци. По његовим речима обишли су свако место у Бору ради припреме буџета. Као да је то први буџет који се доноси“, рекао је Марковић

„Завршни рачун показује да су промашили извршење за више од МИЛИЈАРДУ динара. Укупно остварени текући приходи и примања износе 2,027 милијарди што чини 70% прихода у односу на последњи ребаланс буџета док су расходи остварени са око 78% или 288 милиона динара више од прихода (2,316 милијарди динара)“, додао је Марковић.

За све ће по њима бити крив ковид. Гледајући структуру прихода буџета ово ће им образложење пасти у воду. Изгледа да планираних прихода, на основу најављених инвестиција, нема или су прешли у руке Републике. Доказ је и буџет за ову годину који предвиђа око 2,2 милијарде прихода, навео је Марковић, и додао да неизмирене обавезе на крају 2020. године износе више од 373 милиона динара.

„Власт СНС је за своје неуспехе, изгледа, нашла кривца у градском правобраниоцу града Бора кога ће на седници разрешити. Градски правобранилац је на основу њиховог образложења кривац за нанету вишемилионску штету нанету граду(око 35 милиона динара) јер није штитила интересе града“, истакао је Марковић.

Интересантно је видети да ли је градски правобранилац Града Бора имала увид у покренуте пројекте и јавне набавке о јавно-приватном партнерству и другим јавним набавкама. Пракса других градова и општина је да се пре потписивања уговора обавезно консултује правобраниоц. Због заштите имовинских права и интереса града. Да ли је консултована приликом поклањања аеродрома града Бора Републици, упитао је Марковић.

Најављено јавно-приватно партнерство у области јавног превоза је још једна важна тема. Због више од три милијарде вредног уговора, закључио је Марковић.