Народна странка

Ивана Парлић и Виолета Марковић: Рио Тинто је егзекутор Србије

Ивана Парлић и Виолета Марковић: Рио Тинто је егзекутор Србије

„Пројекат 'Јадар' који планира да спроводи компанија 'Рио Тинто' у Србији није инвестиција века као што га представљају већ еколошка катастрофа“, изјавила је у Чачку председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић, додајући да су истраживања експлоатације литијума урађена само у аустралијским лабораторијама.

„Ми не смемо да стојимо као хипнотисани, док политичка конкуренција ради шта хоће, иако је избушена аферама као шупаљ брод“, навела је она.

Према њеним речима, питање ископавања литијума је питање првог реда у Србији о коме треба сви учесници друштва, политички актери, удружења, али и појединци да се изјасне.

„Налазимо се на рубу еколошке катастрофе због коруптивног деловања власти чији су представници потписали План посебне намене у Лозници, а недавно изменили и Закон о рударству и енергетици, јер су слуге ове стране компаније“, истакла је Парлић.

Ови акти, како је нагласила, морају бити стављени ван снаге јер су их донеле нелегитимне институције.
„Сви који учествују у овом подухвату треба ставити под истрагу и казнити“, казала је она.

Парлић је подсетила да се од стране политичког врха све чешће чује израз нужно загађење, који је неприхватљив као и чињеница да 2,68 милиона токсичне јаловине може на годишњем нивоу избацити рудник у Лозници.

„Србија се од ‘Рио Тинта’ брани у овом граду, а то је крвожедна звер са гнездом у Влади наше земље“, оценила је Парлић.

Према њеним речима, српски министри су лобисти и упосленици ове компаније која је предвиђена за егзекутора здраве Србије.

„Зато није време за политичку наивност и позивам све да се заједно боримо против ископавања литијума“, поручила је Парлић.

Потпредседница Градског одбора Народне странке Чачак Виолета Марковић рекла је да су се обратили из овог града јер ваздух не познаје катастарске границе.

„Ако буде истраживања ко нам гарантује да воде у горњомилановачком крају неће бити загађене. Рудник, пољопривреда, сточарство и туризам не иду заједно. Ово зло није дошло јуче и неће отићи сутра. Биће то борба на дуге стазе и питам да ли Зорана Михаиловић мења министарства како ‘Рио Тинту’ одговара“, запитала је Марковић.

Она је рекла да је председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић прошле године знао за истраживања у том крају, али се није оглашавао.

„Наш народ чека велико страдање уколико се на време не опаметимо. Представници локалних самоуправа треба да упозоре на опасност, а раде управо супротно. Да ли ће воћари моћи да узгајају воће, сточари стоку, нестаће миоковачка кајсија… Вечити министри уместо да буду уз свој народ служе страним компанијама. Ништа није случајно, они су слуге мултинационалних компанија чија је кровна фирма ‘Рио Тинто’“, оценила је Марковић.

 

Преузето са портала Н2.