Народна странка

Народна странка Бор: Градска власт зрела за подношење рачуна народу

Народна странка Бор: Градска власт зрела за подношење рачуна народу

Годинама уназад локалне власти у Бору, или боље рећи иста власт са козметичким променама, грађанима Бора причају исту причу. На другој страни, евидентно је:

Негативно пословање ЈКП Топлана је из године у годину све веће. Од 2010. године, без субвенција (близу милијарду динара је из буџета града у том периоду издвојено за субвенције), укупан дуг је близу три милијарде!

Ништа чудно када се зна да је набавка угља партијска, при чему Топлана плаћа 30-40% више него кинески Зиђин у Бору. И то без јавне набавке, преговарањем са једном фирмом, замислите, по хитном поступку. За ову годину уговорено је чак авансно плаћање угља!

Поред Надзорног одбора Топлане, који је сагласио такву набавку и директора који је поднео оставку, одговорност сноси локална власт која је морала бити упозната са оваквом набавком угља. И јесте, али због партијског интереса ћути! Да тога нема била би покренута одговорност против одговорних у Топлани.

На крају, сетили су се, па кренули да граде топлану на сечку. Сетили су се и Црног врха на коме ће се градити ветропарк, као и дрвне масе која чека котлове.

Да би „уверио“ Боране да је сечка најбоље решење, градоначелник је на седници Скупштине Бора изнео податак, само њему познат, да се Љубљана и цела Словенија греје на сечку. Да није тужно био би смешно.

Истина је другачија: Љубљана се, највећим делом, греје на угаљ. Од 2022. године грејаће се на гас. Термоелектрану,  вредности 118 милиона евра, граде Грци!

У Водоводу је, такође, лоша ситуација. Огромни су дугови за неплаћену електричну енергију.

Водоизворишта су у лошем стању. Злотска река је претворена у поток, Бањица и Сурдуп су исто “у проблему”. Једино је Борско језеро пуно као никад раније. И поред суше. Да ли се то испумпавају друга изворишта?

Њима је приоритет само опстанак на власти. СНС у Бору ради све што од њих затражи врх странке. Од опроста дуга РТБ-а, преко поклањања аеродрома до прећутне сагласности са дешавањима око рудника Чукару Пеки, и мука власника земље-домаћина из Слатине, Метовнице, Брестовца, до дешавања у Доњој Белој Реци око водоснабдевања са изворишта Сурдуп и игре са Злотском реком.

Ситуација у Кривељу је алармантна. Немају решење за пресељење села. У ком периоду, када и где преселити више стотина домаћинства, где тим људима градити Нови Кривељ, купити им имања. Зато медијска активност власти не престаје. Годинама вуку за нос те људе.    

СПС у Бору, иако вођство није присуствовало збору грађана Кривеља, стаје уз коалиционе партнере из СНС и износи увреде и тешке речи на рачун наше странке, како би што више и јаче полтронисали напредњацима на власти.

Проблем Кривеља је настао у њихово време. Нису га решили 90-тих неће ни данас.  Њихови коалициони партнери из СНС су минирали збор, јер нису имали никакав предлог.

Велика неистина коју су поменули је та да је на збору требало донети коначни договор о Кривељу. Свако ко је био у сали зна да је то манипулација.  

Кажу СПС-овци да су у Кривељу били представници силеџија. Ако су силеџије они којима се на силу узурпира и отима имовина, онда јесу у праву...  

Кривељ заслужује сву пажњу и мора се тим људима изаћи искрено у сусрет, јер ће они, а не власт, остати без кућног прага и то мало иметка који су генерације стварале.

Манипулацијама власт покушава да још једном превари грађане. Овога пута ће то теже ићи. Ухваћени су у лажи и за пројекат замене столарије, где је Бор њиховом кривицом остао ван обећаних средстава.

Немају они ни коначан одговор за катастрофу у Топлани. Зашто дозвољавају да НН инвеститор гради нови објекат кроз тзв. јавно-приватно партнерство, топлану на сечку а обећавају да ће гас убрзо стићи у Бор?

Проблеми са водом и аерозагађењем су стални.

Усвојени КАП (краткорочни акциони план заштите ваздуха) је, како стоје ствари, још једно мртво слово на папиру. Тровање Борана је свакодневно. Одговорности и одговора нигде. Кроз нека предизборна обећања бацају “прашину у очи” грађанима.

Докле, како и зашто?

Ова ће власт поклекнути  пред аргументима? И пред разочараним грађанима.

Мораће!


Градски одбор Народне странке Бор