Народна странка

Народна странка Лесковац формирала канцеларију за пружање бесплатне правне помоћи грађанима

Народна странка Лесковац формирала канцеларију за пружање бесплатне правне помоћи грађанима

Народна странка у Лесковцу најавила је пружање бесплатне правне помоћи грађанима који трпе дискриминацију, мобинг, претње или уцене на основу политичког уверења или ангажовања у политичким организацијама.

Народни посланик и потпредседник Народне странке Владимир Гајић истакао је да је правна несигурност један од највећих проблема са којима се суочавају грађани данас у Србији, те да је то „ендемски“ проблем српског друштва јер држава није заснована на владавини права.

„Опозиција не може много јер њихове идеје и програми не могу да се реализују докле год су опозиција, али макар на овакав начин, отварањем канцеларије за бесплатну правну помоћ, покушавају да помогну грађанима. Ово је покушај да барем људима који су угрожени због тога што имају неко своје мишљење или став пружимо заштиту да не буду дискриминисани у друштву, а то је велики проблем, поготову у малим срединама. Много је лакше бити слободан и храбар човек у Београду или Нишу, далеко је теже у мањим градовима као што је Лесковац“, рекао је Гајић.

Он је најавио и да ће, уколико буде потребе, и тим из Београда помоћи лесковачком, пре свега због искуства које имају.

„У Београду се води много спорова кад је у питању мобинг и врло често запослени и победе у тим споровима. Важно је да се одлуче на такву активност, али и да се обрате адвокату, како би их они научили како да прикупе доказе о мобингу, јер ту има много ствари… Иначе, ти спорови, као и сви други, код нас трају јако дуго. Ми имамо проблем са организацијом судства и бројем судија. У Србији је мало лакша ситуација, али у Београду сваки судија Основних судова или Вишег суда има преко хиљаду предмета. То је катастрофа за једну особу. Поделите то са бројем радних дана у години, колико тај судија треба да има суђења дневно, колико има мало времена да се посвети сваком предмету”, објаснио је Гајић.

Председник Градског одбора Народне странке Лесковац Јовица Станковић објаснио је на који начин ће грађани моћи да потраже бесплатну правну помоћ.

„Грађани ће моћи сваког понедељка од 17.30 до 20.00 часова да дођу просторије Народне странке и затраже помоћ или да се обрате на број телефона који ће бити постављен на друштвеним мрежама странке“, поручио је Станковић.

Михајло Савић, председник ресора за правна питања ГрO Народне странке Лесковац, је додао да у времену у коме живимо постоје разни облици репресије ка грађанима на основу изражених мишљења и ставова и да то није реткост.

„Те видове репресије имамо изражене како од стране државних органа тако и од стране појединаца и функционера. Наш правни тим је зато и сматрао да треба формирати правни тим који би помогао грађанима да реше те проблеме. Тим се састоји од правника и адвоката за које сматрам да су и са неког личног, али и професионалног дела способни да пруже правну помоћ сваком ко нам се обрати“, закључио је Савић.