Народна странка

Народна странка Краљево: Да ли је угрожено водоснабдевање због изградње МХЕ?

Народна странка Краљево: Да ли је угрожено водоснабдевање због изградње МХЕ?

Да ли ће Краљевчанима због хидроелектране ,,Павлица“ на Ибру и бар још три мини-хидроелектране (МХЕ) које су у плану на  притокама ове реке, бити угрожено водоснабдевање, питање је које ових дана највише мучи Краљевчане.

Ако ово питање поставимо некоме из редова власти или власника тј. инвеститора МХЕ, како се то у данашње време често каже, одговор је свакако, ,,ништа ви не брините, све је у најбољем реду,,. Међутим, ако погледамо како ствари стоје на терену лако можемо закључити да је у народ, најблаже речено, забринут због нагле промене стања на реци Ибар, која за Краљевчане значи живот.

Убрзо након почетка рада хидроелектране ,,Павлица,, , која се налази на територији Рашке, у близини истоименог манастира из 12. века, за Краљевчане почињу први сигнали да нешто није у реду. Најпре су се грђани у појединим деловима града жалили на слабији притисак воде, па чак и повремено обустављање водоснабдевања, а претходних дана смо сведоци веома чудне црвенкасте боје реке Ибар, чему је претходило пуштање бране на хидроелектрани ,,Павлица,,.

Изградња хидроцентрала на Ибру јесте штетна, а корист коју доноси готово никаква. Са друге стране биће девастиран комплетан речни ток, нарушена животна средина у близини водотокова, а било би угрожено функционисање подземних вода које су кључне за водоснабдевање Града Краљева. Случајност или не већ изградњом хидроцентрале "Павлица" видно је опао водостај реке Ибар, па самим тим и ниво подземних вода, тако да је готово сигурно да ће се грађани Краљева у будућносту суочити са проблемом количине и квалитета воде за пиће.

Једна од олакшавајућих околности јесте да је поменута хидроцентрала на 80 км од Краљева и да систем подземних вода и притоке могу да надокнаде последице рада ,,Павлице,, , али према нашим изворима капацитети водоснабдевања Краљевчана су већ на граници, што се већ осећа у периферним деловима водоводне мреже.

Ако овој, већ алармантној ситуацији додамо припремне радове на изградњи мини хидроелектране на реци Студеници у близини Ушћа, као и то да је река Студеница једна од најважнијих притока Ибра, ситуација постаје још гора.

Стручна јавност је већ раније упозоравала на кобан утицај хидроцентрала на Ибру на биодиверзитет, међутим, најнеодговорнија власт која води Краљево и Србију свакако није имала слуха на та упозорења, већ је омогућила привилегованим произвођачима елекричне енергије да искључиво из личних интереса и профита наруше еколошки систем на Ибру, али и угрозе водоснабдевање Града Краљева.

Обећавамо да ћемо заједно са народом одбранити реке, а сваки вид производње електричне нергије који штети екологији и животној средини ће бити забрањен чим пре Народна странка буде водила Краљево и Србију.

Народна странка Краљево